eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Zoran Zaev macedón miniszterelnök (k) a szkopjei parlament üléstermében 2019. január 11-én, miután a törvényhozók megszavazták az ország nevének megváltoztatásáról szóló alkotmánymódosítást. Az ország új neve Észak-Macedónia lesz.
Nyitókép: Zoran Zaev macedón miniszterelnök (k), miután a törvényhozók megszavazták az ország nevének megváltoztatásáról szóló alkotmánymódosítást. MTI/EPA/Georgi Licovszki

Lemondott az észak-macedón miniszterelnök

Előre hozott választások lesznek.

Lemondott Zoran Zaev észak-macedón kormányfő pénteken, hogy lehetővé váljon a tavaszi előrehozott választás kiírása. A lemondás után szakértői kormány irányítja a nyugat-balkáni országot áprilisig.

Az előre hozott választást a miniszterelnök javasolta még októberben, miután az Európai Unió ismét elhalasztotta az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Szkopjéval. Az észak-macedón kormányfő hatalmas történelmi hibának nevezte az uniós döntést.

Zoran Zaev azért volt hajlandó lemondani, mert 2016-ban a legfontosabb kampányígérete az ország euroatlanti integrációjának felgyorsítása volt.

A csatlakozási tárgyalások megkezdésének reményében a nyugat-balkáni ország megbékélt Görögországgal, a nevét pedig Macedóniáról Észak-Macedóniára változtatta. A brüsszeli döntést a kormány csalódásként élte meg.

A NATO-csatlakozási tárgyalások azonban nem rekedtek meg, Észak-Macedónia ebben az évben már teljes jogú taggá válhat.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, előre hozott választást kell tartani, hogy kiderüljön, az állampolgárok szerint milyen irányba kell haladnia az országnak, milyen jövőt képzelnek el a szavazók Észak-Macedónia számára.

A várakozások szerint a szkopjei parlament néhány órán belül elfogadja a kormányfő lemondását, Sztevo Pendarovszki államfő Oliver Szpaszovszki belügyminisztert bízza meg a szakértői kormány vezetésével, kinevezését pedig péntek éjfélig a törvényhozás is megszavazza. Ezután kezdődhet el az április 12-ei előrehozott parlamenti választás előkészítése.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×