eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A brit EU-tagság megszűnését (brexit) ellenzők tüntetnek a kilépési folyamat azonnali leállítását követelve az Európai Bizottság brüsszeli székházánál 2019. október 9-én. Nagy-Britannia kilépésének jelenleg érvényes határnapja október 31.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Optimistábbá váltak a britek

A legfrissebb felmérés szerint az egy évvel ezelőttihez képest érzékelhetően derűlátóbban kezdik a britek az új évet, nem kis részben azért, mert csökkenni látszik a brit EU-tagság megszűnésének folyamatát kísérő bizonytalanság.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov által a The Times című konzervatív brit napilap megbízásából elvégzett szokásos év eleji felmérés szerint

a válaszadók kétharmada azt valószínűsíti, hogy 2020 végén "legalább ugyanolyan", vagy jobb pénzügyi helyzetben lesz, mint most.

Ez a tábor jelentősen bővült: 2019 elején az akkori felmérésbe bevont britek 37 százaléka bízott ugyanebben.

A derűlátó kétharmadon belül 20 százalék bízik pénzügyi helyzetének idei javulásában. Az egy évvel ezelőtti hasonló vizsgálat résztvevőinek 13 százaléka számított arra, hogy anyagi helyzete javul 2019-ben.

A válaszadók 27 százaléka tart anyagi helyzetének idei romlásától, de ez is jelentős javulás, egy évvel ezelőtt ugyanis még 40 százalék valószínűsítette ugyanezt.

A felmérés szerint a relatív többség, 42 százalék biztosnak érzi saját állását és csak 11 százalék mondta azt, hogy bizonytalannak tartja foglalkoztatásának idei kilátásait.

Ebben nem történt jelentősebb változás: tavaly 41-13 volt a munkahelyüket biztosnak, illetve veszélyben lévőnek érzők százalékos aránya.

A brit gazdaság állapotát a felmérés résztvevőinek 24 százaléka tartotta jónak az egy évvel ezelőtti 18 százalék helyett. A gazdasági helyzetet rossznak tartók aránya 41 százalékról 34 százalékra csökkent.

A gazdasággal kapcsolatos növekvő derűlátást a legutóbbi előrejelzések és aktivitási adatok nem támasztják alá.

A decemberi kamatdöntő ülés eredményének ismertetéséhez fűzött helyzetértékelésben a Bank of England monetáris tanácsa közölte, hogy 2019 negyedik negyedévére mindössze 0,1 százalékos növekedést vár a brit gazdaságban az előző három hónaphoz mérve.

A brit jegybank monetáris testülete hangsúlyozta, hogy a harmadik negyedévben mért 0,3 százalékos negyedéves növekedés is már "kissé gyengébb volt" a novemberi monetáris politikai jelentésben foglalt előrejelzésnél.

A jegybank várakozása szerint a brit hazai össztermék (GDP) negyedévente mért növekedési ütemeinek átlaga 2019 egészében mindössze 0,2 százalék volt, a fele az elmúlt három év negyedéves növekedési átlagának.

A brit statisztikai hivatal (ONS) minapi legfrissebb becslése szerint a brit gazdaság növekedési üteme októberben és az októberrel véget ért három hónapban is zéró volt.

Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnök szerdán közzétett újévi üzenetében, a Brexit-folyamatot kísérő vitákra utalva ugyanakkor leszögezte: a 2019-es évvel együtt az Egyesült Királyság a megosztottságnak, a gyűlölködésnek és a közéletet oly sokáig terhelő bizonytalanságnak is búcsút inthet, és új fejezetet nyithat történelmében.

A szerdán ismertetett új felmérés szerint a britek nagy többsége ebben a kérdésben hisz Johnsonnak: a válaszadók kétharmada számít arra, hogy az Egyesült Királyság a Brexit jelenlegi határnapján, január 31-én kilép az Európai Unióból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×