eur:
394.92
usd:
363.22
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Sebastian Kurz kancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) listavezetője választási kampányrendezvényt tart Bécsben 2019. szeptember 28-án, az előrehozott parlamenti választásokat megelőző napon.
Nyitókép: MTI/AP/Matthias Schrader

Sebastian Kurz szerint januárban megalakul az új osztrák kormány

Az Osztrák Néppártot (ÖVP) vezető Sebastian Kurz januárban szeretné gyorsan lezárni a koalíciós tárgyalásokat a Zöldekkel, és még ugyanabban a hónapban kormányt alakítani - számolt be róla több osztrák lap vasárnap. "Januárban lesz kormány" - mondta a korábbi kancellár a Kuriernak.

A lap Kurzra hivatkozva azt írta, hogy a végső koalíciós megállapodást január 7-e és 11-e között hozhatják nyilvánosságra, míg a Kronen Zeitung szerint az új kormány tagjai már január közepén letehetik hivatali esküjüket. Az Österreich című lap úgy tudja, hogy az ÖVP kilenc, míg a Zöldek négy tárcát kapnak. A néppárthoz kerülhet a külügy és az oktatásügy is.

Ausztriát három hónapja korlátozott jogkörökkel rendelkező, átmeneti kormány vezeti, amelynek élén Brigitte Bierlein ideiglenes kancellár áll. Kurz Néppártja 37,5 százalékot szerzett a szeptember 29-i választáson, így koalíciós partnerre van szüksége a sikeres kormányzáshoz.

A baloldali Zöldek és az ÖVP közötti tárgyalások elhúzódásának oka a két párt közötti jelentős véleménykülönbségek. Eddig nem sok információ szivárgott ki az egyeztetésekről, amelyek a Krone értesülései szerint karácsonykor is mindössze három napig szünetelnek.

"Jól haladunk, és optimista vagyok, ugyanakkor lényeges témákban kell még megbeszéléseket folytatnunk" - hangsúlyozta Kurz. Fontos, hogy "betartsuk, amit a kampány során megígértünk" - tette hozzá.

Az ÖVP három központi ígéretet tett: deficitmentes költségvetést, adócsökkentést és a migráció elleni küzdelem következetes folytatását. Kurz szerint azonban ugyanannyira fontos, hogy a Zöldek klímavédelemre és transzparenciára vonatkozó elképzelései is megvalósuljanak. Az éghajlatra káros magatartást adókkal sújtanák, miközben jóval olcsóbbá tennék a tömegközlekedést - mutatott rá.

A konzervatív politikus aláhúzta, hogy jó viszonyban van a Zöldeket vezető Werner Koglerrel.

Mindkettőnk célja egy olyan kormányprogram kidolgozása, amely tükrözi mindkét párt központi választási ígéreteit - mondta. "Ez azonban időbe telik."

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×