INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 8. szombat
László

ensz

klímacsúcs

éghajlatváltozás

Nem érte el fő célját a madridi ENSZ-klímacsúcs

Nem érte el fő célját a madridi ENSZ-klímacsúcs

Infostart / MTI

A legfőbb célkitűzés elérése nélkül ért véget az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 25. (COP25) ülése Madridban vasárnap, az elhúzódó viták miatt a tervezetthez képest két nappal később.

A klímacsúcson a résztvevő országoknak nem sikerült megállapodásra jutniuk az új szén-dioxid kibocsátás-kereskedelmi rendszer létrehozásáról, amely így a jövő évi, Glasgowban tartandó COP26 ülés feladata lesz.

"A nemzetközi közösség elveszített egy fontos lehetőséget"

- értékelte a konferencia eredményét António Guterres ENSZ-főtitkár, aki csalódottságának adott hangot a tárgyalások kudarca miatt.

2020 legyen az az év, amelyben minden ország elköteleződik amellett, hogy azt tegye, amit a tudomány mond: szükséges a karbonsemlegesség megvalósítása 2050-re, valamint a bolygó hőmérséklet-növekedésének 1,5 Celsius-fok alatt tartása - hangsúlyozta.

Carolina Schmidt, a konferencia chilei elnöke úgy fogalmazott: "a világ minket figyel, és nagyobb eredményeket vár".

A konferencia "keserédes" ízt hagyott maga után - vélte Teresa Ribera spanyol környezetvédelmi tárcavezető, aki beszámolt arról is, hogy a tárgyalások során sikerült haladást elérni, és

volt egy pont, amikor úgy tűnt közel a megállapodás. Ám nem lehet bármi áron megegyezést kötni, mert a cél egy erős, valódi kibocsátási-kapacitáscserére alkalmas rendszer megteremtése

- jelentette ki és hozzátette: az elszámolás módja volt a viták egyik sarkalatos pontja.

A miniszter elismeréssel szólt az elfogadott zárónyilatkozatról, amelyben a résztvevők kinyilvánították elkötelezettségüket a károsanyag-kibocsátási törekvések növelésére. Valamint vállalták, hogy a következő klímacsúcs előtt bemutatják erre irányuló nemzeti programjaikat, amelyekből az ENSZ jelentést készít.

"A felhatalmazás világos: az országoknak a jelenleginél ambiciózusabb nemzeti hozzájárulást kell bemutatnunk 2020-ban.

Fontos válaszolni az emberek és a tudomány követelésére, elköteleződnünk amellett, hogy többet tegyünk és gyorsabban" - érvelt a Teresa Ribera.

A záródokumentumban rögzítették azt is, hogy a tudományos ismeretek vezérlik majd az országok klímadöntéseit.

  • A tíznapos madridi csúcstalálkozón a világ 196 országa képviseltette magát több mint 25 ezer résztvevővel.
  • A konferencia elnökségét Chile töltötte be, eredetileg ugyanis a dél-amerikai ország adott volna otthont a rendezvénynek, ám egy hónappal a kezdete előtt visszalépett a házigazda szerepétől a folyamatos utcai zavargások miatt.
Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

Meghalt Reigl Judit

A Kossuth-díjas, Franciaországban élő festőművészt 97 éves korában érte a halál....
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018