eur:
394.03
usd:
368.31
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

A V4-ek az uniós bővítési folyamat felgyorsítását várják az új Európai Bizottságtól

Prágában tanácskoztak a V4-ek külügyminiszterei.

A visegrádi négyek (V4) az uniós bővítési folyamat felgyorsítását várják az új Európai Bizottságtól - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn. A négy visegrádi ország külügyminisztereinek prágai találkozója után közölte: "A Jean-Claude Juncker vezette előző Európai Bizottság egyik legnagyobb kudarca a bővítési folyamat gyakorlatilag szinte teljes mértékű leállítása volt. Ezért

azt várjuk az új Európai Bizottságtól, hogy új korszakot nyisson az Európai Unió bővítésének és a Nyugat-Balkán integrálásának tekintetében."

Aláhúzta: meggyőződése, hogy Várhelyi Olivér magyar biztossal jó kezekbe került a bővítés területe.

"Megállapodtunk abban, hogy a V4-ek támogatni fogják a magyar bővítési biztos törekvését a bővítési folyamat felgyorsítására" - tette hozzá Szijjártó Péter. Azt gondoljuk - fejtette ki a miniszter -, hogy az Európai Unió érdekeivel meredeken ellentétes az elmúlt évek bővítést ellehetetlenítő politikája. "Az EU-nak és benne Magyarországnak az a politikai, biztonsági, gazdasági és stratégiai érdeke, hogy a Nyugat-Balkán térsége minél hamarabb integrálva legyen Európába, mert így sokkal jobban ellent tud állni a migrációs nyomásnak" - szögezte le a magyar diplomácia vezetője.

Szijjártó Péter kudarcnak minősítette a finn EU-elnökséget, mert az a bővítési folyamat egyetlen új tárgyalási fejezetét sem volt képes megnyitni fél év alatt, ami korábban még soha nem fordult elő.

Úgy vélte, a finnek nem valódi munkájukra koncentráltak, hanem a közép-európai országok megleckéztetésével foglalkoztak.

Az MTI kérdésére - miszerint foglalkoztak-e a miniszterek Horst Seehofer német belügyminiszternek a menekültek befogadását érintő új javaslataival - Szijjártó Péter elmondta, a téma külön nem volt napirenden, de a V4-ek álláspontja egyértelmű: "Nem vagyunk hajlandók egyetlen illegális bevándorlót sem befogadni Közép-Európába. Közép-Európa sikere, biztonsága éppen annak tudható be, hogy szigorú migrációellenes politikát folytattunk és fogunk folytatni a jövőben is" - mutatott rá Szijjártó Péter.

Kifejtette, hogy a visegrádi országok ragaszkodnak nemzeti identitásukhoz, kulturális, vallási és történelmi örökségükhöz. Szerinte ezért lehet az, hogy Közép-Európa ma az Európai Unió egyik legsikeresebb régiója, egyértelműen a növekedés motorja.

"Egyetlenegy illegális bevándorlót sem vagyunk hajlandóak befogadni. Nem fogadunk el semmifajta nyomásgyakorlást, és ragaszkodunk ahhoz a jogunkhoz, hogy mi, magyarok dönthessünk arról, kit engedünk be országunkba, és kikkel akarunk együtt élni" - mondta a külgazdasági és külügyminiszter Prágában.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×