eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Környezetvédők törtek be több kelet-németországi szénbányába 

Több száz környezetvédő aktivista betört szombaton több szénbánya területére Németország keleti részén, és követeli a fejtés azonnali beszüntetését - közölték a szervezők és a LEAG energiaipari cég.

A tüntetők a Brandenburg tartománybeli Jänschwalde és Welzow-Süd külszíni bányáinak területére hatoltak be, valamint a szomszédos Szászországban a United Schleenhain lignitbánya területére. Az összehangolt akciót az Ende Gelände nevű környezetvédő csoport szervezte meg a német kormány klímapolitikája miatti tiltakozásul. A berlini kormány 2038-ra akar teljesen felhagyni a szénbányászattal, de ez az időpont az aktivisták szerint túl messze van.

Összetűzések törtek ki a szóban forgó bányáknál az aktivisták és a rendőrség között annak ellenére, hogy az Ende Gelände azt ígérte: ember elleni erőszak nem lesz. Jänschwaldéban három rendőr könnyebben megsérült az incidensben - közölte egy rendőrségi szóvivő. A szászországi bányánál az erőszakosan viselkedő tüntetőknek sikerült áthatolniuk a rendőrkordonon.

A környezetvédő szervezet szerint a három bányánál mintegy 2000 aktivistának sikerült behatolnia üzemi területre, a rendőrség szerint azonban csak néhány száznak.

Jänschwaldéban ellentüntetés is volt, amelyen a bányászat fenntartását követelték.

A jänschwaldei bányába behatoló mintegy 500 aktivista végül szabad akaratából, önként távozott a létesítmény területéről - tudatta a rendőrség. Brandenburgban viszont mintegy 500 tiltakozó szombat délután is a bánya területén volt, és a rendőrség is a helyszínen van, hogy megakadályozzák, hogy a tiltakozók erőgépeket foglaljanak el. Sina Reisch, az Ende Gelände szóvivője aláhúzta, hogy aktivistáik nem akarják az éjszakát a bányában tölteni, és amint a rendőrök ezt lehetővé teszik, el fogják hagyni a létesítményt. Szászországban 1200 tiltakozó személyes adatait felvették a rendőrök, és csak igazoltatás után engedték meg az aktivistáknak, hogy távozzanak a bánya területéről.

A dpa hírügynökség szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy a hatóságok hogyan lépnek fel az üzemi területre bejutott aktivistákkal szemben. A rendőrök azt az utasítást kapták, hogy ne tegyék ki magukat veszélynek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×