eur:
392.13
usd:
366.48
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Izraeli katonák hanggránátot hajítanak palesztin tüntetők felé a ciszjordániai Hebronban 2019. november 13-án, miután két nappal korábban izraeli katonák lelőttek egy 22 éves palesztin tüntetőt, Omar Badavit egy tüntetésen.  Az izraeli hadsereg szóvivője szerint eddig Gázából mintegy kétszázötven rakétával támadták Izrael területét, miután előző nap az izraeli hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szervezet közös akcióban megölte az Iszlám Dzsihád egyik gázai vezetőjét, Bahá Abu al-Atát.
Nyitókép: MTI/EPA

Eszkalálódhat a helyzet a Gázai övezetben

Megölte az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet műveleti parancsnokát az izraeli hadsereg. A légicsapást követően háborús készültséget rendeltek el Izrael déli részén. Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint elképzelhető, hogy újabb háború alakul ki Izrael, illetve a Gázai övezet iszlamista szervezetei között.

Kedden hajnalban az izraeli hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szervezet közös akcióban megölte az Iszlám Dzsihád egyik gázai vezetőjét, Bahá Abu al-Atát. Ezt követően Gázából mintegy kétszázötven rakétával támadták Izrael területét, majd a nyugodt éjszaka után kora reggel kiújultak a támadások.

Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára elmondta: az Iszlám Dzsihád a Gázai övezetben működő egyik iszlamista szervezet, de radikálisabb, mint a Hamász, sokkal inkább előnyben részesíti a fegyveres akciókat.

A Hamász többször tett kísérletet arra, hogy egyiptomi közvetítéssel tűzszünetet kössön Izraellel. Az Iszlám Dzsihád erre nem hajlandó és nem ért egyet a Hamász ez irányú kezdeményezéseivel. Sőt, az Izraellel szembeni támadások egyik kiváltó oka az volt, hogy aláássa a fél éve kötött, átmeneti tűzszünetről szóló megállapodást – fejtette ki a szakértő.

A megölt Bahá Abu al-Atát Irán emberének nevezték

– hangsúlyozta az egyetemi tanár.

Rostoványi Zsolt szerint eszkalálódhatnak az események, kisebb fajta háború alakulhat ki. Emlékeztetett arra, hogy két-három évente ismétlődő háború van a Gázai övezetben lévő iszlamista szervezetek és Izrael között. Kérdés, hogy a Hamász mennyire akarja és tudja kordában tartani az Iszlám Dzsihádot, és megakadályozni az erőszakos lépéseket – tette hozzá.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy Izraelben belpolitikai válsághelyzet van.

Benjamin Netanjahu a politikai túlélésért küzd,

neki az az érdeke, hogy Izrael biztonságát veszély fenyegesse, mert ez eltolja a rendezés helyzetét – vélekedett.

Rostoványi Zsolt ugyanakkor azt valószínűsíti, hogy nyugvópontra jut a helyzet, mert igazából Izraelnek és a Hamásznak sem érdeke, hogy eszkalálódjon.

A témáról bővebben hallhatnak pénteken 18 órától, Aréna című műsorunk vendége Rostoványi Zsolt lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×