eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Elfogórakétát lő ki az izraeli hadsereg Vaskupola légvédelmi rendszere a Gázai övezet palesztin fegyvereseinek rakétatámadása ellen az izraeli Asdódnál 2019. november 12-én. Reggelre virradóra egy célzott izraeli légicsapás megölte Bahá Abu al-Attát, az Irán támogatását élvező Iszlám Dzsihád nevű palesztin terrorszervezet műveleti parancsnokát gázai otthonában. A szervezet megtorlóakcióba kezdett, Izrael déli részén háborús készültséget rendeltek el.
Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

Többnapos rakétaháborúra készítik fel a lakosságot Izraelben

Várhatóan szerdán sem nyílnak meg az iskolák az ország déli és központi részén, erre utoljára Tel-Avivban az 1991-ben, az Öböl-háború idején volt példa.

Kedd reggel óta közel kétszáz rakétát lőtt izraeli területre az Iszlám Dzsihád nevű gázai iszlamista terrorszervezet, miután hajnalban az izraeli hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szervezet közös akcióban megölte egyik gázai vezetőjüket, Baha Abu al-Atát.

Baha Abu al-Ata számos Izrael elleni rakétatámadásért volt felelős, többek között azért az akcióért, amelyet Asdód ellen indítottak éppen akkor, amikor néhány hónappal ezelőtt Benjámin Netanjahu miniszterelnök kampánybeszédet mondott a szeptemberi választásokra készülve, és ezért üzenetét félbehagyta és egy óvóhelyre vezették.

A mostanit megelőzően utoljára 1991-ben, az Öböl-háború idején maradtak zárva az iskolák Tel-Avivban. Naftali Bennet, a kedden hivatalba lépett új védelmi miniszter a Gázai övezet határától nyolcvan kilométeres körzetet, és benne Tel-Avivot különleges körzetté nyilvánította.

Ebben a körzetben az önkormányzatok vezetőinek nagy része már bejelentette, hogy területükön várhatóan még egy napig szünetel területükön a tanítás, de szerda reggel értesítik végleges döntésükről a lakosságot.

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet mindeddig nem csatlakozott az Iszlám Dzsihád rakétaháborújához. A 13-as kereskedelmi tévé értesülései szerint Egyiptom tovább folytatja közvetítő erőfeszítéseit Izrael és a gázai szervezetek között ennek megakadályozására.

A Hamász és Izrael a feszültség csökkentését próbálja elérni szemben az Iszlám Dzsiháddal, azonban ez utóbbinak sokkal korlátozottabbak a katonai lehetőségei, és a Hamász valamint Egyiptom nyomást gyakorol a szervezetre a harcok megfékezése érdekében.

Alon Ben David a 13-as tévé katonai szakértője szerint az Iszlám Dzsihádnak több ezer rakétából álló arzenálja van, melyek nagy részét még nem vetette be, és rendelkezésére állnak 12o km-es távolságra, akár Haifáig eljutó lövedékek is. Az Iszlám Dzsihád bejelentette, hogy még csak a vezetői elleni merényletekre adott válaszának elején tart, a java csak később következik.

A vaskupola nevű rakéták elleni légvédelmi rendszer kilencven százalékos sikerrel kivédte a lakott területekre irányzott gázai rakétákat. A rakétatámadások közepette zavartalanul üzemelt, és várhatóan a továbbiakban is folyamatosan fogadja és indítja a repülőgépeket a Ben Gurion nemzetközi repülőtér.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×