eur:
393.82
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Rohamrendőrök őrizetbe vesznek egy férfit a metrójegyárak emelését ellenző, erőszakossá fajult újabb demonstráción a chilei fővárosban, Santiagóban 2019. október 19-én. A tüntetők pusztításba kezdtek, miután az összes metróbejáratot lezáratták az illetékesek. A tömegközlekedés összeomlott a fővárosban, amelynek területére rendkívüli állapotot hirdetett ki Sebastian Pinera államfő.
Nyitókép: MTI/AP/Esteban Felix

Gigatüntetések után giga-kormányátalakítás jön Chilében

Sebastián Pinera chilei elnök szombaton nagy bejelentést tett: "Megkértem az összes miniszteremet, mondjon le."

Jelentős kormányátalakítást jelentett be Sebastián Pinera chilei elnök szombaton, azt követően, hogy történelmi jelentőségű tiltakozást tartottak a dél-amerikai országban a társadalmi egyenlőtlenségekkel szemben.

"Megkértem az összes miniszteremet, mondjon le annak érdekében, hogy új kormányt alakíthassunk, és képesek legyünk felelni ezekre a kérésekre" - mondta az államfő a nemzethez intézett üzenetében. Pinera ezenkívül bejelentette a rendkívüli állapot feloldását is vasárnaptól, ha azt "a körülmények lehetővé teszik", hogy - mint fogalmazott - hozzájárulhassanak a normalizációhoz, amelyet "oly sok chilei akar és kíván".

Pinera bejelentését megelőzően az EFE spanyol hírügynökség szerint 1,2 millióan vonultak helyi idő szerint pénteken a főváros, Santiago utcáira, hogy az ország gazdasági modelljének reformjait követeljék. A megmozdulás a korábbiakkal ellentétben békésen zajlott.

A dél-amerikai országban egy hete tartanak a tüntetések, amelyek gyakran zavargásokba torkolltak és 19 ember halálát okozták eddig. A Reuters hírügynökség szerint

több mint 7000 embert vettek őrizetbe, és több mint 1,4 milliárd dollárnyi (több mint 415 milliárd forint) kár ért chilei üzleteket.

A tüntetési hullámot a fővárosi metrójegyek árának emelése váltotta ki. Ezt ugyan visszavonták, ám a kezdeti demonstrációk felszították a helyiek elégedetlenségét az alacsony nyugdíjak és fizetések, valamint az áram-, a gázszolgáltatás, az egyetemi oktatás és az egészségügyi ellátás magas térítési díjai miatt.

A chilei elnök a héten rendkívüli állapotot hirdetett, a közrend feletti ellenőrzést a katonaság vette át, kijárási tilalmat vezetve be Santiagóban és más nagyvárosokban. A lépés felháborodást váltott ki számos chileiben, akik szerint az elnök szavai és tettei az Augusto Pinochet néhai diktátor uralma alatt fennálló katonai uralomra emlékeztettek.

Pinera a héten új "szociális paktumra" szólított fel, ígéretet téve a minimálbér- és nyugdíjemelésre, arra, hogy eláll a tömegközlekedés jegyárainak emelésétől, és rendbe hozza az ország gyengélkedő egészségügyi rendszerét.

A chilei hadsereg szombati közleményében tudatta, hogy helyi idő szerint aznap este feloldja a kijárási tilalmat.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×