eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
0
2024. április 24. szerda György
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke egy észak-koreai rakétatüzérségi egység lőgyakorlatát felügyeli egy meg nem nevezett támaszponton 2019. május 9-én. Az állami média szerint különféle nagy hatótávolságú csapásmérő eszközöket vetettek be a gyakorlaton.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE

Rombolásról döntött Kim Dzsong Un

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elrendelte a Dél-Korea által épített szállodák és más idegenforgalmi létesítmények lerombolását a Gyémánt-hegyen.

A dél-koreai kormány és vállalatok tucatnyi idegenforgalmi létesítményt - szállodákat, éttermeket, fürdőket, koncerttermet és golfpályát - építettek a Gyémánt-hegyen. Az utaztatások 1998-ban kezdődtek, de 2008-ban leálltak, miután egy észak-koreai őr agyonlőtt egy dél-koreai turistát.

A gyémánt-hegyi idegenforgalom a Korea-közi együttműködés jelképe volt.

2010-ben Phenjan kisajátította dél-koreai létesítményeket. A KNCA hivatalos észak-koreai hírügynökség szerint Kim ellátogatott az üdülőhelyre, és azt "lepusztultnak", a nemzeti jellegtől idegennek találta.

Kim bírálta apja politikáját, amely szerinte túlságosan függött Szöultól. Bejelentette, hogy teljes egészében le rombolják az épületeteket, majd saját ízlésük szerinti modern létesítményeket emelnek a helyükön.

A két Korea között jelenleg fagyos a viszony, ami csalódást okoz Mun Dzse In liberális dél-koreai elnöknek, aki tavaly háromszor találkozott Kimmel a két Korea közötti gazdasági kapcsolatok fellendítése érdekében.

Ri Szang Min, a szöuli újraegyesítési minisztérium szóvivője kijelentette, hogy megvédik tulajdonjogukat, és hajlandóak tárgyalni Phenjannal a létesítmények sorsáról.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, Harkiv elleni offenzíva készül - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, Harkiv elleni offenzíva készül - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már csak a szenátus, illetve az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×