INFORÁDIÓ 
2020. július 11. szombat
Lili, Nóra

románia

kormányválság

kormányalakítás

A román elnöki hivatal által közreadott képen Klaus Iohannis román államfő (j) és Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke a bukaresti államfői rezidencián, a Cotroceni-palotában, miután Klaus megbízta kormányalakítással Orbant 2019. október 15-én.

Megvan, ki alakíthat kormányt Romániában

Infostart

Klaus Iohannis román államfő Ludovic Orbant, az eddig ellenzékben lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét bízta meg kormányalakítással.

Romániában a parlament múlt héten megvonta a bizalmat Viorica Dancila szociáldemokrata (PSD) miniszterelnök kormányától.

Klaus Iohannis hangsúlyozta: átmeneti kormányról van szó, amely - ha megszerzi a parlament támogatását - a jövő évi parlamenti választásokig vezeti majd az országot.

A brassói születésű, 56 éves, gépészmérnöki oklevéllel és posztgraduális politológusi végzettséggel rendelkező Ludovic Orban 2007-2008-ban másfél évig közlekedési miniszter volt Calin Popescu Tariceanu liberális kormányában, 2017 júniusa óta pedig annak a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) az elnöke, amelyet államfővé választása előtt Iohannis vezetett.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a kormányalakítás várhatóan nem lesz egyszerű, mert merőben eltérő feltételekkel támogatnák a Nemzeti Liberális Párt (PNL) körül szerveződő kormány beiktatását azok a politikai alakulatok, amelyek a múlt héten összefogtak, és leváltották a parlamenti mandátumok több mint 40 százalékával rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányát. Erről ITT írtunk bővebben.

Nyitókép: MTI/EPA/Román elnöki hivatal/Dragos Asaftei
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018