INFORÁDIÓ 
2020. december 5. szombat
Vilma

hasogdzsi-ügy

mohammed bin szalmán

szaúd-arábia

Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökös herceg egy rijádi nemzetközi befektetési  konferencián 2018. október 23-án. A konferencia az első jelentős nemzetközi esemény Szaúd-Arábiában azóta, hogy október 2-án a királyság isztambuli főkonzulátusán megölték Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságírót.

A szaúdi koronaherceg vállalja a felelősséget Hasogdzsi haláláért

Infostart / MTI

Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös a PBS amerikai közszolgálati tévécsatornán jövő hétre műsorra tűzött dokumentumfilmben azt mondja: ő viseli a felelősséget Dzsamál Hasogdzsi rendszerkritikus szaúdi újságíró meggyilkolásáért, mert az ő vezetése alatt történt a dolog - írta a Reuters hírügynökség.

A Szaúd-Arábiát ténylegesen irányító trónörökös most beszélt először a nyilvánosság előtt a gyilkosságról azóta, hogy tavaly októberben egy szaúdi halálosztag brutális módon megölte Dzsamál Hasogdzsit a vahhábita királyság isztambuli konzulátusán.

A gyilkosság, amelynek részleteit a török titkosszolgálatok tárták fel, nemzetközi felzúdulást váltott ki. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és nyugati kormányok úgy vélik, hogy az újságíró eltüntetésére Mohamed bin Szalmán adta ki a parancsot. Szaúdi tisztségviselők következetesen tagadják ezt.

Mohamed bin Szalmán az elmúlt évben sem az Egyesült Államokban, sem Európában nem járt.

"Én viselem az összes felelősséget, mert az én vezetésem alatt történt"

- mondta Martin Smithnek, a PBS munkatársának az október 1-jén műsorra kerülő Szaúd-Arábia koronahercege című dokumentumfilm előzetesében.

Rijád kezdetben mindent tagadott, majd végül azt állította, hogy a gyilkosság a Hasogdzsi hazahurcolására küldött osztag tagjainak önkényes döntése volt. Az ügyészség szerint a szaúdi hírszerzés vezetőjének akkori helyettese rendelte el, hogy vigyék haza Hasogdzsit, miután a királyi körökben bennfentesnek számító újságíró a rijádi vezetés nyílt bírálójává vált. Miután az isztambuli konzulátuson Hasogdzsi ellenállást tanúsított, az osztag főtárgyalója Skype-on keresztül elrendelte meggyilkolását. A rendszer bírálóinak kiiktatását médiaértesülések szerint egy volt királyi főtanácsadó, Szaúd al-Kahtáni, a trónörökös bizalmasa irányítja. Ő adta az utasításokat Hasogdzsi ügyében is.

A PBS kérdésére, hogy miként kerülhetett sor a gyilkosságra a koronaherceg tudta nélkül, Mohamed bin Szalmán azt mondta: "Húszmillióan élnek az országban. Hárommillió kormányzati alkalmazottunk van."

Smith rákérdezett arra is, miként fordulhatott elő, hogy a halálosztag tagjai kormányzati repülőgépeken utaztak Törökországba.

"Tisztségviselőim, minisztereim követik az eseményeket, és ők a felelősök" - mondta a trónörökös.

"Ez is a hatáskörükbe tartozik" - tette hozzá.

A decemberi tv-interjúról nem készült videofelvétel.

Egy magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselő azt mondta a Reutersnek júniusban, hogy Donald Trump amerikai elnök kormánya nyomást gyakorol Rijádra a felelősök számon kérése érdekében. Eddig tizenegy gyanúsított került bíróság elé titkos eljárások keretében, de csak néhány meghallgatásra került sor.

Az ENSZ egyik jelentésében azt követelte, hogy indítsanak vizsgálatot Mohamed bin Szalmán és más magas rangú szaúdi tisztségviselők ellen.

Hasogdzsit, a Washington Post cikkíróját október 2-án látták utoljára Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusánál, amelyet a házasságkötéséhez szükséges papírokért keresett fel. Az újságíró tetemét a török titkosszolgálati jelentések szerint fél órán belül a helyszínen feldarabolták, és úgy távolították el az épületből. Földi maradványait azóta nem találták meg.

Nyitókép: MTI/AP/Amr Nabil
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018