eur:
392.9
usd:
365.82
bux:
66604.86
2024. április 26. péntek Ervin
Archív kép a Fukusima Daiicsi atomerőműről Okumamacsiban. A 2011. március 11-i, a Richter-skála szerinti 8,9-es erősségű földrengésben megsérült erőműben felrobbant a hűtési folyamatban használt hidrogén március 12-én, és emiatt megolvadhatnak a fűtőrudak. Ez szakemberek szerint nem okoz katasztrófát.
Nyitókép: MTI/EPA/Tokiói Villamos Művek

Beleengedhetik az óceánba a szennyezett fukusimai vizet

A Csendes-óceánba kell öntenie a fukusimai atomerőművet üzemeltető cégnek a nyolc évvel ezelőtt természeti katasztrófa áldozatává vált erőműben felgyülemlett sugárszennyezett hűtővizet - közölte a japán környezetvédelmi miniszter.

2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés rázta meg a fukusimai atomerőművet, a létesítmény akkor olyan károkat szenvedett, hogy eleinte a talajvízbe szivárgott a sugárszennyezett hűtővíz. Ezt a problémát már elhárították a japán mérnökök – mondta az InfoRádiónak a BME Nukleáris Technikai Tanszékének vezetője. Aszódi Attila hozzátette: a sérült fűtőelemekkel a szabályostól eltérően ma is közvetlenül érintkezik a hűtővíz, ez azonban nem jut ki a környezetbe, hanem tartályokban tárolják és tisztítják, de nem tudják teljesen sugárzásmentesíteni.

"Jelenleg 89 ezer köbméternyi olyan vizük van, amiből kivonták a stronciumot és a céziumot, és további kezelésre vár. Nagyjából egymillió köbméternyi olyan víz van a tartályokban, amelyekből a cézium és a stroncium kivonása után további jelentős szennyezőket is kivontak.

A problémát az okozza, hogy van egy olyan elem is, amit az eljárással nem lehet kivonni, ez a trícium, ami a hidrogén egyik izotópja, és mivel a víz hidrogénből és oxigénből áll, a trícium a víz részévé válik, kivonhatatlanul.

Felezési ideje 12 év, béta-sugárzást bocsát ki, miközben elbomlik, de alacsony energiakibocsátással, nem annyira szennyező tehát, mint a cézium vagy a stroncium" - ecsetelte Aszódi Attila.

Még 300 ezer köbméternyi tárolókapacitása van a fukusimai erőműnek, így még három évig tudják tárolni a tríciummal szennyezett vizet. Harada Josiaki japán környezetvédelmi miniszter tokiói sajtóértekezletén azonban közölte, hogy 2022 után a sugárszennyezett hűtővizet a Csendes-óceánba eresztik majd, bár a végső kormánydöntés előtt megvárják egy szakértői bizottság jelentését is.

Aszódi Attila szerint nem szokásos eljárás, hogy akár hígítva is, tríciummal szennyezett vizet bocsássanak az óceánba.

"A tengervíznek és más vizeknek a tríciumkoncentrációjára vannak határértékek. Tehát

ha a japánok a végén kénytelenek lennének az óceánba önteni a szennyezett vizet, akkor is be kellene tartaniuk a hígítási határértéket. Erről majd még sokáig vita zajlik."

Dél-Korea a múlt hónapban bekérette a szöuli japán nagykövetség rangidős tisztviselőjét, hogy számon kérje, mit tesz Japán a Fukusimában felgyülemlett radioaktív vízzel. A két ország között amúgy is feszült a viszony a világháborús kényszermunkások kárpótlása miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×