eur:
393.6
usd:
367.88
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Tusványos: kétéves együttműködésre lépnek az erdélyi pártok

Mini Magyar Állandó Értekezletet tartottak a külhoni magyar pártok képviselőinek részvételével pénteken Tusványoson. A rendezvényen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kijelentette: a magyar állam támogatja a külhoni magyar pártokat és szervezeteket, mert ez a magyar nemzeti érdek és ez következik a magyar alkotmányból.

A tanácskozáson a magyar nemzetpolitika irányítói mellett valamennyi Magyarországon kívüli magyar közösség képviselői beszámoltak helyzetükről.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke kijelentette: Szerbiában a magyarság olyan közösség, amelyre felnéznek a teljesítménye, a szülőföldhöz való ragaszkodása miatt, és jó ideje már nem tekintik politikai, biztonsági kockázatnak.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke kijelentette: a szerbiai példa a kárpátaljai magyaroknak is erőt ad. Hozzátette, Kárpátalján minden rossz megtörtént ebben az évben. Hatályba lépett a kisebbségi oktatást felszámoló oktatási törvény és a nyelvtörvény, amelyik a magánélet terére kívánja visszaszorítani a kisebbségi nyelvhasználatot - közölte.

Tánczos Barna, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora arra a zsigeri magyarellenességre hívta fel a figyelmet, amely a román társadalomban elhatalmasodott az elmúlt évtizedekben, és amely nehézzé teszi a változtatást. Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke kijelentette: a felvidéki magyarság európai parlamenti képviseletének az elvesztése után az a feladat, hogy felszámolják a bizalmatlanságot az MKP és a Most-Híd vegyes párt között, és "egy zászló alá gyűjtsék a felvidéki magyarságot".

Tusványoson az erdélyi magyar pártok és politikai szervezetek képviselői megállapodtak arról, hogy szeptember végéig cselekvési tervet dolgoznak ki a következő két év operatív együttműködéséről.

A közös cselekvési terv kidolgozását Szili Katalin miniszterelnöki megbízott jelentette be, az általa létrehozott erdélyi autonómia-kerekasztal tagjaival folytatott pódiumbeszélgetésen.

A kormánypártok képviselőinek részvételével rendezett fórumon a Fidesz és a KDNP egyértelműen elutasította az Európai Egyesült Államok gondolatát, de Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője is arról beszélt, nem ért egyet az Európai Egyesült Államok intézményével.

Böröcz László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint

az unió nem rossz intézmény, ahol mindenki megpróbálja érvényesíteni a saját érdekeit. Ugyanakkor ellenzik az Amerika Egyesült Államok típusú szervezet létrejöttét, mert azt jelentené, hogy a legerősebb országok vezetnék az uniót, és a kisebb országok a perifériára lennének szorítva.

Harrach Péter szerint az erős és versenyképes Európa mindenkinek érdeke, és vita kérdése, hogy ez milyen keretek között valósul meg. Az Európa Egyesült Államokból kimaradnának a nemzeti értékek, a hagyományok, a közösségek, és azok erőltetik ennek gondolatát, akik a nyílt társadalmak hívei. Ez feladott szuverenitás lenne - mutatott rá.

Ungár Péter úgy fogalmazott: van, amiben több közös Európára van szükség, például közös kül- és védelmi politika kell, de ne szóljanak bele a magyar nemzeti alaptantervbe, kulturális kérdésekbe.

Az EP-választásokat értékelő fórumon Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter megállapította: a markáns, jobboldali, kereszténydemokrata, konzervatív álláspontot képviselő és ezért leginkább támadott pártok érték el a legjobb eredményt. Kifejtette: a Fidesz az Európai Néppárton belül a legjobb eredményt érte el, a miniszter ugyanakkor a veszélyt abban látta, a jobboldalon hozzászoknak, hogy minden választást megnyernek, és már csak a győzelem mértéke a kérdés.

Most a demokráciában a lehető legnagyobb támogatás áll a magyar kormány mögött

- rögzítette. A miniszter arról is beszélt, hogy az ellenzék válságban van, ellenzékváltó hangulat jellemző Magyarországon.

Martonyi János volt külügyminiszter úgy látta: a magyar választók üzenete egyértelmű volt az EP-választásokon, és ez az irányadó. Nagyon erős parlamenti csoport alakulhatott, kiegészülve a határon túli magyar pártok képviselőivel; a magyar nemzet szempontjából tehát ez egy jól sikerült választás volt - összegzett.

Douglas Murray brit író, politikai kommentátor a közmédiának nyilatkozva azt mondta: súlyos tévedés, hogy az Európai Unió közös migrációs politikát akar kialakítani, a tagországoknak jogot kell formálniuk arra, hogy önállóan döntsenek jövőjükről, beleértve a migrációs politikájukat is. Rámutatott: az EU felelőtlen volt a külső határvédelemmel kapcsolatos politikájában, a tagállamok magukra hagyták Görögországot és Olaszországot, nem osztoztak velük a migrációs terheken.

Grezsa István, a nemzetpolitikai államtitkárság miniszteri biztosa egy másik kerekasztal-beszélgetésen arról beszélt, hogy

a nemzeti megújulás az óvodában kezdődik.

Ismertette: a 2016-ban indított program 47,6 milliárd forintból valósul meg, amelyből a Kárpát-medencében 152 új óvoda épül, 450-nél többet pedig felújítanak.

Este a Nagyszínpadon az Anna and the Barbies és a Bagossy Brothers Company ad koncertet.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×