eur:
394.97
usd:
363.49
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

A történelem leckéjére figyelmeztetett Merkel a Hitler elleni sikertelen merénylet évfordulóján

A populizmus és a nacionalizmus, a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni fellépést sürgette Angela Merkel német kancellár szombaton, az Adolf Hitler elleni 1944-es sikertelen merénylet 75. évfordulója alkalmából tartott berlini ünnepségen, leszögezve, hogy nem szabad elfelejteni a történelem leckéjét.

Merkel a Németországban tapasztalható növekvő antiszemitizmussal és rasszizmussal kapcsolatban hangsúlyozta: senki nem maradhat csendben, ha ilyesmit tapasztal. Hozzátette azt is, hogy Európában együttes erővel kell fellépni a nacionalizmus és a populizmus ellen.

Claus von Stauffenberg ezredes és néhány összeesküvő tiszttársa bőröndbe rejtett bombával akartak végezni Hitlerrel 1944. július 20-án a náci diktátor kelet-poroszországi katonai főhadiszállásán. A "Valkűr-hadművelet" nevű akció során azonban az időzített bomba csak megsebesítette Hitlert, Stauffenberget és társait pedig néhány órával a sikertelen merénylet után kivégezték. A rákövetkező hónapokban további 89, a puccskísérletben való részvétellel gyanúsított embert ítéltek halálra.

"Stauffenberg és társai az emberséget a saját emberi életük elé helyezték" - szögezte le Merkel a német védelmi minisztérium díszterén tartott ünnepségen, amelyen számos díszvendég mellett részt vett Annegret Kramp-Karrenbauer új védelmi miniszter is. Merkel ugyanakkor kihasználta az alkalmat arra, hogy kegyeletel adózzon mindazoknak, akik a második világháborúban különböző módokon szembeszálltak a nácikkal, zsidókat mentettek vagy fegyvert fogtak a német megszállókkal szemben.

Kramp-Karrenbauer szintén követendő példaként állította Stauffenberget és társait az ünnepségen felesküdött 400 újonc katona elé, kiemelve, hogy ezek az emberek a törvényt az igazságtalan parancsok fölé helyezték, és szembeszálltak az a diktatúrával.

Múlt heti kinevezése óta a szombati ünnepség volt Kramp-Karrenbauer első nyilvános szereplése.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×