eur:
393.92
usd:
364.83
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A történelem leckéjére figyelmeztetett Merkel a Hitler elleni sikertelen merénylet évfordulóján

A populizmus és a nacionalizmus, a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni fellépést sürgette Angela Merkel német kancellár szombaton, az Adolf Hitler elleni 1944-es sikertelen merénylet 75. évfordulója alkalmából tartott berlini ünnepségen, leszögezve, hogy nem szabad elfelejteni a történelem leckéjét.

Merkel a Németországban tapasztalható növekvő antiszemitizmussal és rasszizmussal kapcsolatban hangsúlyozta: senki nem maradhat csendben, ha ilyesmit tapasztal. Hozzátette azt is, hogy Európában együttes erővel kell fellépni a nacionalizmus és a populizmus ellen.

Claus von Stauffenberg ezredes és néhány összeesküvő tiszttársa bőröndbe rejtett bombával akartak végezni Hitlerrel 1944. július 20-án a náci diktátor kelet-poroszországi katonai főhadiszállásán. A "Valkűr-hadművelet" nevű akció során azonban az időzített bomba csak megsebesítette Hitlert, Stauffenberget és társait pedig néhány órával a sikertelen merénylet után kivégezték. A rákövetkező hónapokban további 89, a puccskísérletben való részvétellel gyanúsított embert ítéltek halálra.

"Stauffenberg és társai az emberséget a saját emberi életük elé helyezték" - szögezte le Merkel a német védelmi minisztérium díszterén tartott ünnepségen, amelyen számos díszvendég mellett részt vett Annegret Kramp-Karrenbauer új védelmi miniszter is. Merkel ugyanakkor kihasználta az alkalmat arra, hogy kegyeletel adózzon mindazoknak, akik a második világháborúban különböző módokon szembeszálltak a nácikkal, zsidókat mentettek vagy fegyvert fogtak a német megszállókkal szemben.

Kramp-Karrenbauer szintén követendő példaként állította Stauffenberget és társait az ünnepségen felesküdött 400 újonc katona elé, kiemelve, hogy ezek az emberek a törvényt az igazságtalan parancsok fölé helyezték, és szembeszálltak az a diktatúrával.

Múlt heti kinevezése óta a szombati ünnepség volt Kramp-Karrenbauer első nyilvános szereplése.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×