eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője és csúcsjelöltje beszél a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös európai parlamenti (EP-) választási kampányának nyitóeseményén Münsterben 2019. április 27-én.
Nyitókép: Focke Strangmann

Gyévai Zoltán: Manfred Weber gyengült, de még nem bukott el

Még maradt esélye Manfred Webernek, hogy az Európai Bizottság elnöke legyen, de az Európai Néppártnak ezekben a napokban alternatív jelölteken is gondolkodnia kell - mondta Gyévai Zoltán, a BruxInfo uniós szakportál főszerkesztője.

Ahogy telik az idő, Manfred Weber esélyei folyamatonsan halványulnak az Európai Bizottság vezetői álmait illetően; Gyévai Zoltán, a BruxInfo uniós szakportál főszerkesztője az InfoRádióban elmondta, a pohár még mindig félig tele lehet számára.

"Weber esélyei még mindig nincsenek teljesen lejátszva. Lehet úgy fogalmazni, ahogy a csúcs után Emmanuel Macron francia elnök és Orbán Viktor magyar kormányfő értékelt, hogy a csúcsjelölti rendszer a hamvába holt. Mások viszont, köztük a holland miniszterelnök is azt mondja, hogy még minden opció az asztalon van, vagyis hogy a csúcsjelöltek közül fognak választani, és akkor Weber számít az első számú esélyesnek" - vélekedett Gyévai Zoltán.

Ezzel együtt úgy gondolja, hogy

ha Weber mögött nem áll össze egy parlamenti támogató többség, akkor bizonyos, hogy minimálisra csökkennek az esélyei, hogy ő legyen Jean-Claude Juncker utódja.

"Ez esetben új jelölt után kell nézni" - tette hozzá.

Sajtóhírek most arról szólnak, hogy nem kevesen megmakacsolták magukat, és mindenképp Weber mellett állnak. Erre reagálva - illetve hogy Angela Merkel véleménye is sokakat befolyásolhat az ügyben - azt mondta,

nyolc állam- és kormányfő "tagja" az Európai Néppártnak, közülük Orbán Viktoron kívül valamennyi miniszterelnök kiállt Manfred Weber mellett. "De ez múlt csütörtöki állapot"

- mondta még Gyévai Zoltán.

"Én úgy gondolom, hogy

a felszínen még mindenki megpróbálja az eredeti forgatókönyvet képviselni,

hiszen ha lemondanának róla, megnyílna az út mások előtt. Ez nem jelenti azt, hogy nem kezdődött volna el puhatolózás a háttérben, ami mindenki számára elfogadható."

Az Gyévai szerint mindenki által ismert, hogy olyan EB-elnökre van szükség, aki maga mögé tudja állítani a minősített, kétharmados többséget az állam- és kormányfők között, illetve az egyszerű többséget a parlamentben.

"Ha nincs meg ez a kettős többség, akkor a jelölt elbukott" - tette világossá Gyévai Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×