INFORÁDIÓ 
2019. november 18. hétfő
Jenő

manfred weber

csúcsjelölt

bruxinfo

brüsszeli hét

gyévai zoltán

Münster, 2019. április 27. Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője és csúcsjelöltje beszél a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös európai parlamenti (EP-) választási kampányának nyitóeseményén Münsterben 2019. április 27-én. MTI/EPA/Focke Strangmann

Gyévai Zoltán: Manfred Weber gyengült, de még nem bukott el

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid

Még maradt esélye Manfred Webernek, hogy az Európai Bizottság elnöke legyen, de az Európai Néppártnak ezekben a napokban alternatív jelölteken is gondolkodnia kell - mondta Gyévai Zoltán, a BruxInfo uniós szakportál főszerkesztője.

Ahogy telik az idő, Manfred Weber esélyei folyamatonsan halványulnak az Európai Bizottság vezetői álmait illetően; Gyévai Zoltán, a BruxInfo uniós szakportál főszerkesztője az InfoRádióban elmondta, a pohár még mindig félig tele lehet számára.

"Weber esélyei még mindig nincsenek teljesen lejátszva. Lehet úgy fogalmazni, ahogy a csúcs után Emmanuel Macron francia elnök és Orbán Viktor magyar kormányfő értékelt, hogy a csúcsjelölti rendszer a hamvába holt. Mások viszont, köztük a holland miniszterelnök is azt mondja, hogy még minden opció az asztalon van, vagyis hogy a csúcsjelöltek közül fognak választani, és akkor Weber számít az első számú esélyesnek" - vélekedett Gyévai Zoltán.

Ezzel együtt úgy gondolja, hogy

ha Weber mögött nem áll össze egy parlamenti támogató többség, akkor bizonyos, hogy minimálisra csökkennek az esélyei, hogy ő legyen Jean-Claude Juncker utódja.

"Ez esetben új jelölt után kell nézni" - tette hozzá.

Sajtóhírek most arról szólnak, hogy nem kevesen megmakacsolták magukat, és mindenképp Weber mellett állnak. Erre reagálva - illetve hogy Angela Merkel véleménye is sokakat befolyásolhat az ügyben - azt mondta,

nyolc állam- és kormányfő "tagja" az Európai Néppártnak, közülük Orbán Viktoron kívül valamennyi miniszterelnök kiállt Manfred Weber mellett. "De ez múlt csütörtöki állapot"

- mondta még Gyévai Zoltán.

"Én úgy gondolom, hogy

a felszínen még mindenki megpróbálja az eredeti forgatókönyvet képviselni,

hiszen ha lemondanának róla, megnyílna az út mások előtt. Ez nem jelenti azt, hogy nem kezdődött volna el puhatolózás a háttérben, ami mindenki számára elfogadható."

Az Gyévai szerint mindenki által ismert, hogy olyan EB-elnökre van szükség, aki maga mögé tudja állítani a minősített, kétharmados többséget az állam- és kormányfők között, illetve az egyszerű többséget a parlamentben.

"Ha nincs meg ez a kettős többség, akkor a jelölt elbukott" - tette világossá Gyévai Zoltán.

Nyitókép: Focke Strangmann

Kapcsolódó hang

Gyévai: Weber gyengült, de még nem bukott el
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018