eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Angela Merkel német kancellár az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik 2019. június 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Csalódott és cáfol Angela Merkel

A német kancellár továbbra sem vállalna vezető tisztséget egyetlen brüsszeli uniós intézmény élén sem.

Angela Merkel brüsszeli EU-csúcstalálkozót követően újságírói kérdésre válaszolva beszélt erről, és csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy erre vonatkozó, "gyakran ismételt szavait szemmel láthatóan nem tartják tiszteletben". Korábban a Die Welt német lap írt arról, hogy Berlinben "bizarr provokációként" élték meg Emmanuel Macron francia elnök javaslatát, miszerint Weber helyett inkább Merkelt kellene megválasztani bizottsági elnöknek. Mint a lap megjegyz, a javaslatot a francia államfő annak tudatában tette, hogy a német kormányfő rövidesen vissza akar vonulni a politikából.

Angela Merkel az uniós intézmények vezető tisztségeivel kapcsolatban elmondta: tiszteletben tartják a különböző álláspontot képviselő uniós tagországi vezetők véleményét, az unió ugyanis "nem csak Franciaországból és Németországból áll".

Megerősítette, egyetlen jelöltnek sincs többsége az Európai Bizottság következő elnöki tisztségének betöltéséhez, közös megoldást kell találni az Európai Parlamenttel egy válsághelyzet elkerülése érdekében.

Angela Merkel a brüsszeli EU-csúcstalálkozó első munkanapját követően péntek hajnalban úgy fogalmazott, noha nem született döntés az európai uniós intézmények elnöki tisztségeinek betöltéséről a tagországok vezetőinek csütörtökön kezdődött brüsszeli csúcsértekezletén, jobb még néhány napot várni, és folytatni a tárgyalásokat, mintsem elhamarkodott döntéseket hozni. Azt is mondta, hogy közös megoldást akarnak az Európai Parlamenttel, semmilyen körülmények között sem akarnak válsághelyzetet teremteni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×