eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
Emberek sietnek biztonságos helyre Srí Lanka fővárosában, Colombóban 2019. április 22-én, húsvéthétfőn, miután kijárási tilalmat rendeltek el az előző nap elkövetett Srí Lanka-i merényletek miatt. Radzsita Szenaratne kormányszóvivő és egészségügyi miniszter 2019. áprilisi 22-én bejelentette, hogy a Nemzeti Tauhít Dzsamaat Srí Lanka-i szélsőséges csoport követte el a több mint 290 halálos áldozatot követelő húsvétvasárnapi támadásokat.
Nyitókép: MTI/EPA/M.A. Pushpa Kumara

Harminckilenc külföldi a halottak között Srí Lankán

A vasárnapi Srí Lanka-i merényletsorozat közel 300 halálos áldozat között harminckilenc külföldi van - közölték a szigetország hatóságai.

A robbantások nyolc nagy-britanniai állampolgárral végeztek - tudatta a Srí Lanka-i brit nagykövetség. Ugyancsak nyolc halott indiai - a szubkontinensnyi ország hivatalos közlése szerint.

Dánia egyelőre nem erősítette meg hivatalosan, hogy három halott a skandináv ország állampolgára volt.

Ausztrália két polgárának halálát tudatta, Kína ugyancsak. Az Egyesült Államok egy állampolgára vesztette életét az egyik szállodai robbantásban.

Rajtuk kívül holland, japán, spanyol és portugál állampolgárok is életüket vesztették a vasárnapi merényletsorozatban. A legtöbb halott Srí Lanka-i keresztény.

Húsvét vasárnapján kilenc robbantás történt az ázsiai szigetországban. 290-en életüket vesztették és 500-an megsebesültek.

A támadásokat egy Srí Lanka-i szélsőséges csoport, a Nemzeti Tauhít Dzsamaat követte el három templom és három luxusszálló ellen egy időben hét öngyilkos merénylővel, akik mindegyike Srí Lanka-i állampolgár volt. A hatóságok azt gyanítják, hogy a merénylőknek külföldi kapcsolataik voltak, egy nemzetközi terrorszervezet állhat mögöttük.

A 21 millió lakosú Srí Lanka lakosságának 70 százaléka buddhista vallású, 12 százalék hindu, 10 százalék muszlim, és 7 százalék, vagyis mintegy 1,2 millió lakos katolikus. A 2009-ben véget ért polgárháború óta eddig nem volt jelentősebb terrorcselekmény az országban, de a különböző vallások hívei között rendszeresen vannak súrlódások és kisebb összetűzések.

Negombo, 2019. április 22.
Véres a fal egy Krisztus-szobor mögött a robbantásos merényletben megrongálódott negombói Szent Sebestyén katolikus templomban 2019. április 21-én, húsvétvasárnap. Srí Lankán ezen a napon nyolc robbantásos merényletet követtek el templomok és szállodák ellen. A nyolcból hat támadást a fővárosban, Colombóban követtek el: négy luxusszállodában, a Cinnamon Grand Hotelben, a Shangri-La Colombóban, a Kingsburyben és egy vendégházban a Dehivela peremkerületben, valamint a Szent Antal katolikus templomban, illetve egy eddig meg nem határozott épületben. A két vidéki robbantást a fővárostól 30 kilométerrel északra lévő Negombo város templomában, illetve Batticsaola város evangéliumi keresztény templomában hajtották végre. A merényletekben 290-en vesztették életüket, és több mint 500-an megsebesültek.
MTI/AP
Véres a fal egy Krisztus-szobor mögött a robbantásos merényletben megrongálódott negombói Szent Sebestyén katolikus templomban 2019. április 21-én, húsvétvasárnap. MTI/AP

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×