eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Spanyolországban kiemelkedő választói bizonytalanságot mutat a legfrissebb közvélemény-kutatás

Kiemelkedően magas, 41,6 százalék bizonytalan szavazót jelzett a spanyol társadalomkutató központ (CIS) felmérése kevesebb mint három héttel a spanyol parlamenti választások előtt - közölte a sajtó szerdán.

A kutatásról megjelent értékelések, elemzések többsége hangsúlyozta: ez azt jelenti, hogy szinte bármilyen végeredmény elképzelhető az április 28-i előrehozott parlamenti választásokon.

A most még bizonytalan választók ugyanis olyan sokan vannak, hogy szavazatukkal végül akár teljesen más politikai erőviszonyok alakulhatnak ki, mint amelyeket a közvélemény-kutatások eddig jeleztek.

A bizonytalanok nagy száma így még jobban emeli a választási kampány jelentőségét, amely hivatalosan csütörtökön éjfélkor veszi kezdetét.

Az állami közvélemény-kutató intézet több mint 16 ezer ember megkérdezésével végezte felmérését március elején. A válaszok alapján 74,8 választási részvételt valószínűsít, jóval magasabbat mint a legutóbbi két parlamenti választásokon 2016-ban és azt megelőzően, 2015-ben.

A CIS adatai alapján a bizonytalan szavazók nagy számához hozzájárul a spanyol politikai jobboldalon kialakult töredezettség; a korábban egyeduralkodó konzervatív Néppárt (PP) mellett középen, a liberális konzervatív szavazókat megszólítva megjelent az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt, míg a paletta jobbszélén nemrégiben feltűnt a VOX nevű radikális jobboldali párt is.

Emellett sokan vannak például olyanok is, akik a liberálisok és a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) között ingadoznak.

Albert Rivera, az Állampolgárok elnöke már többször hangsúlyozta: nem működnének együtt a választások után a Pedro Sánchez vezette szocialista párttal, míg a PP-vel hajlandók lennének esetleges koalícióról tárgyalni. A CIS mostani felmérése szerint azonban ehhez nem szereznének kellő többséget a parlamentben még a VOX valószínűsített mandátumait hozzáadva sem.

A kutatás most először jelezte egy baloldali összefogás matematikai lehetőségét: a PSOE és az Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) nevű radikális baloldali párttömörülés képviselői mandátumai meghaladhatják a kormányalakításhoz szükséges 176-at.

A szocialistáknak a liberálisokkal együttműködve is meglenne ez a parlamenti többség - állítja a CIS.

A felmérésben résztvevők válaszai alapján a választásokat a PSOE nyerné a szavazatok 30,2 százalékával, ami 123-138 közötti mandátumot jelentene számára. A most búcsúzó parlamentben 84 képviselőjük volt.

A PP-nek 17,2 százalékos szavazatarányt és 66-76 mandátumot mért a CIS a jelenlegi 137 képviselői helyük után.

Az Állampolgárok a szavazatok 13,6 százalékával 42-51 közötti képviselői helyre számíthatnának, míg az Unidos Podemos 12,9 százalékkal 33-41 mandátumot, a VOX 11,9 százalékkal 29-37 mandátumot tudhatna magáénak az új törvényhozásban.

A kutatás rajtuk kívül még nyolc kisebb párt, köztük két katalán és két baszk nacionalista erő bejutását jelzi, valamint most először a PACMA állatvédő párt mandátumszerzését is.

Az állami kutatóintézet felmérésének eredményeit több párt, köztük a PP és az Állampolgárok is kétségbe vonta.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×