eur:
395.66
usd:
371.89
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Szivárvány jelenik meg egy tüntetőket oszlató rendőrségi vízágyú permetfüggönyében az Abdel-Azíz Buteflika algériai elnök lemondását követelő tiltakozáson Algírban 2019. március 29-én. A 82 éves államfő március 11-én bejelentette, hogy bizonytalan időre elhalasztja az eredetileg április 18-ra a kitűzött elnökválasztást, valamint az újbóli indulása ellen hetek óta tartó tüntetések hatására a visszalépését is. A választások elhalasztása azt is jelenti, hogy Buteflika hivatalban maradhat 2019 végéig vagy akár még tovább is.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Messzara

Az elnök lemondása után is folytatják a tüntetők

Még ebben a hónapban lemond Algéria elnöke, Abdel-Azíz Buteflika – közölte az ország államfői hivatala. Bár ezzel teljesül az algériai tüntetők legfontosabb követelése, a belpolitikai válság ezzel még nem oldódik meg az észak-afrikai országban.

„Bukjon a rendszer!” - skandálták tüntetők ezrei Algír utcáin pénteken, Algéria története egyik legnagyobb tömegdemonstrációján. Egyes becslések szerint a fővárosban és a vidéki városokban összesen

kétmillióan vonultak utcára az államfő és a kormány leváltását követelve.

A február óta tartó tüntetéssorozat az után robbant ki, hogy az észak-afrikai országot húsz éve irányító 82 éves Abdel-Azíz Buteflika bejelentette: újraindul az elnökválasztáson. Bár az elmúlt hetek megmozdulásai következtében az elnöki hivatal korábban már jelezte: Buteflika mégsem jelölteti magát, az elnökválasztást végül elhalasztották. Ez azonban csak olaj volt a tűzre: az ellenzéki tüntetők hétről hétre egyre nagyobb számban jelentek meg az utcákon, amely végül a múlt heti óriástüntetésben csúcsosodott ki.

Az elnöki hivatal végül vasárnap bejelentette: az államfő még elnöki mandátuma április 28-i lejárta előtt lemond posztjáról. A bejelentést megelőzően újraszervezte kormányát: bár számos miniszterét elbocsátotta, a kulcspozíciókat elfoglaló legbefolyásosabb személyek, például a hadsereg főparancsnoka a helyén maradt. Az államfői közlemény leszögezte: az idős elnök lemondása előtt még a fennálló alkotmányos rendszer és az állami intézmények kontinuitását biztosító jogi intézkedéseket fog tenni.

Az ellenzék napról napra bővülő tábora azonban éppen ezt ellenzi: a fennálló közintézményi hálózatot szerintük sűrűn behálózta a korrupció, és többek között ellenzik a hadsereg a politikára gyakorolt számottevő befolyását is.

Elemzők szerint az idős, és komoly egészségi, mentálhigiénés problémákkal küszködő államfő már jó ideje csak névlegesen irányítja az algériai politikát, a rendszer valódi működtetői az Algériát 1962-es függetlenedése óta irányító kormánypárt és a hadsereg egy befolyásos érdekcsoportja, az úgynevezett le pouvoir, magyarul az Erő tagjai. Szakértők szerint ők kényszerítették az államfőt lemondásra és a fennálló rendszer átörökítésére annak érdekében, hogy megtartsák hatalmi pozícióikat és politikai befolyásukat.

A tüntetők azt követelik: írjanak ki új választásokat,

s az új kormány hajtson végre demokratizáló reformokat és csökkentse a munkanélküliséget, amely a fiatalok körében idén megközelítette a 30 százalékot. Azt üzenték a vasárnap felállított új kormánynak: pénteken újra találkoznak Algír utcáin.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×