eur:
393.98
usd:
364.87
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A pápa nem fogadta el az elítélt bíboros lemondását

A papi pedofília eltussolásának vádjával márciusban elítélt Philippe Barbarin bíboros, lyoni érsek kedden közölte, hogy Ferenc pápa nem fogadta el a lemondását.

"Hétfőn nyújtottam be személyesen a lemondásomat a szentatyának.

Az ártatlanság vélelmére hivatkozva nem fogadta el"

- áll a francia katolikus egyház fejének tekintett lyoni érsek közleményében.

A Franciaország egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetőjének számító 68 éves bíborost március 7-én ítélte hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre egy francia bíróság annak vádjával, hogy bár tudomása volt egy pedofil pap által elkövetett molesztálásokról, nem jelentette őket a hatóságoknak. Philippe Barbarin fellebbezni akar az ítélet ellen.

Barbarin így hivatalosan Lyon érseke marad, de bejelentette, hogy a pápa "javaslatára" egy időre visszavonul, és mindennapi teendőivel Yves Baumgarten püspöki helynököt bízza meg.

A Vatikán közleményben erősítette meg, hogy a pápa nem fogadta el Philippe Barbarin lemondását. Barbarin 2002 óta Lyon érseke, 2003 óta bíboros, a "gallok prímása" (ezt a tiszteletbeli címet viseli a lyoni érsek a 11. század óta).

A perben a bíboros hangoztatta, hogy "soha nem akarta rejtegetni, még kevésbé eltussolni ezeket a rettenetes tényeket". A bíróság azonban úgy ítélte meg, hogy azzal, hogy az egyház "intézményének megóvása" érdekében nem közölt semmit a francia hatóságokkal, megakadályozta, hogy "az igazságszolgáltatás tudomást szerezzen a szexuális visszaélés nagyszámú áldozatáról".

Ferenc pápa sokáig személyesen vette a védelmébe a francia bíborost. Amikor az ügy 2016-ban kipattant, egyszer már elutasította a lemondását, mondván, hogy ez "tévedés, óvatlanság" lenne a per előtt.

Barbarin már a harmadik magas rangú pap, akit hasonló vádakkal ítélt el a bíróság. 2001-ben a délnyugat-franciaországi Bayeux püspökét, Pierre Picant három hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, 2018-ban pedig Orléans volt püspöke, André Fort nyolc év felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×