eur:
394.42
usd:
369.55
bux:
65240.52
2024. április 19. péntek Emma
Volodimir Zelenszkij ukrán komikus színész és elnökjelölt társulatának lembergi fellépése előtt, 2019. február 8-án. Az elnökválasztás első fordulóját március 31-én tartják Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/Pavlo Palamarcsuk

Teljesen komoly: egy humorista a legesélyesebb az ukrán elnöki székre

Volodimir Zelenszkij veri a regnáló államfő Petro Porosenkót és az ellenzék vezéralakját, Julija Timosenkót is a népszerűségi versenyben.

Továbbra is Volodimir Zelenszkij ukrán humorista, színész vezeti az ukrán elnökjelöltek népszerűséi listáját a Razumkov központ legfrissebb, szerdán közzétett felmérése szerint, miközben Petro Porosenko hivatalban lévő államfő és Julija Timosenko ellenzéki politikus áll szinte fej fej mellett a második, illetve a harmadik helyen.

Az összes megkérdezett 17,5 százaléka kész Zelenszkijre szavazni, és 19 százaléka azoknak, akik biztosra mondták, hogy részt vesznek a március 31-i választáson.

Porosenkót a megkérdezettek 13,1, a biztos szavazóknak pedig a 16,8 százaléka támogatja. A Haza (Batykivscsina) pártját vezető Timosenko támogatottsága 11,5 illetve a biztos választók körében 13,8 százalékos.

Anatolij Hricenko volt védelmi miniszterre a megkérdezettek 5,9, a választásokon biztosan részt vevők 7,3 százaléka készül szavazni, Jurij Bojko volt Janukovics párti politikusra 6,3, illetve 7,1, míg Oleh Ljaskóra, a Radikális párt vezetőjére 4,3, illetve 4,8 százalék. A többi jelölt támogatottsága nem haladja meg a 3 százalékot.

A második fordulóban amennyiben Zelenszkij Porosenkóval kerülne szembe, 32,2 százalékkal győzné le, míg a hivatalban lévő államfő 19,1 százalékot szerezne.

Timosenkóval szemben a showman a második fordulóban a szavazatok 28,7 százalékát kapná meg, míg a Haza pártjának elnöke csak a 18,6 százalékát. Abban az esetben viszont, ha Timosenko és Porosenko kerülne be a második fordulóba, szinte ugyanakkora az esélye mindkettőnek, hogy megnyerje a választást. Közöttük kevesebb, mint három százalék különbség jött ki - 22,4, illetve 20 százalék -, amiből nem lehet statisztikai szempontból következtetést levonni - magyarázták a szakértők.

A felmérést február 7-14-e között végezték a központ munkatársai, a Krím és a Donyec-medence megszállt területeinek kivételével Ukrajna összes régiójában, 2016 nagykorú megkérdezésével. A felmérés elméleti mintavételi hibahatára 2,3 százalék.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×