INFORÁDIÓ 
2020. január 29. szerda
Adél

fukusima

atomerőmű

vizsgálat

Futaba, 2017. november 21.A Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) japán áramszolgáltató fukusimai atomerőművének megsérült 3-as reaktorblokkja, amikor a cég szakemberi végeznek rutinellenőrzést az erőműben, a Fukusima prefektúrabeli Futabában 2017. november 20-án. A 2011-es földrengést követően szigorítottak a biztonsági előírásokon, amikor a földmozgás előidézte áramszünet következtében a Fukusima-1-es atomerőmű hat reaktorblokkja közül háromban felrobbant a hűtési folyamatban használt hidrogén. (MTI/EPA/Majama Kimimasza)

Munkálatok indultak a fukusimai atomkatasztrófa helyszínén

Infostart / MTI

A nyolc évvel ezelőtti fukusimai atomkatasztrófa óta most először próbálnak hozzáférni az egyik megrongálódott atomreaktor aljában felgyülemlett megolvadt fűtőanyaghoz.

A munkát egy robotszerkezettel végezték.

A Majnicsi Simbun című lap beszámolója szerint a műveletet az erőmű második számú reaktorában hajtották végre. A reaktorköpeny alá egy 15 méter hosszú csövet engedtek le, amelynek végén két kar, sugárzásmérő és videokamera van felszerelve. A szerkezettel mintát tudnak venni a megolvadt fűtőanyagból. A 30 centiméter hosszú és 10 centiméter vastag karok két kilogrammnyi súlyt képesek felemelni.

A rendkívül radioaktív anyagot nem fogják a reaktortesten kívülre vinni. A cél csupán az, hogy megvizsgálják az anyag állapotát, és hogy meg lehet-e emelni.

TEPCO szerda este számol majd be a kísérlet eredményeiről.

Nyitókép: MTI/EPA/Majama Kimimasza
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018