INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 21. szerda
Hajna, Sámuel

donald trump

mexikói fal

költségvetés

törvényhozás

El Paso, 2019. február 12. Donald Trump amerikai elnök az Egyesült Államokba igyekvő közép-amerikai illegális bevándorlók távoltartásának érdekében az amerikai-mexikói határra tervezett védőfal megépítése mellett kampányol a texasi El Pasóban 2019. február 11-én. MTI/AP/Susan Walsh

Amerikát ismét kormányzati leállás fenyegeti

Infostart

Elvi megállapodást kötött az amerikai törvényhozás republikánus és demokrata tábora a kormányzat idei költségvetéséről, hogy elkerüljék az újabb kormányzati leállást. Donald Trump amerikai elnök azonban kijelentette: nem ír alá olyan megállapodást, amely megengedi, hogy bűnözők érkezzenek az Egyesült Államokba.

Hétfő este jelentette be Richard Shelby alabamai szenátor: elvi megállapodást kötött a republikánus és demokrata párt a határ biztonságát növelő programok finanszírozásáról, miután a két párt hosszasan alkudozott a kormányzati költségvetés legkritikusabb pontjáról: az Egyesült Államok déli határán felépítendő fal költségeiről.

Amennyiben péntekig nem írják alá a megállapodást, újabb részleges kormányzati leállás elé néz a szövetségi közigazgatás az Egyesült Államokban.

Bár a szenátor nem árult el részleteket a megállapodásról, amerikai sajtóértesülések szerint a törvényhozás demokrata párti képviselői drasztikusan csökkentenék a fal felépítésére szánt költségeket:

a republikánusok által elvárt 5,7 milliárd dollár helyett kevesebb, mint 1,4 milliárd dollárt fordítanának a határvédelem fokozására.

Ezalatt Donald Trump amerikai elnök a mexikói határ közvetlen közelében, El Pasóban tartott kampányrendezvényén bejelentette: kormánya így is, úgy is felépíti a falat. Leszögezte: nem ír alá olyan megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy bűnözők érkezzenek az Egyesült Államokba.

„Nagyon világosan le szeretném szögezni azoknak, akik ezt a nevetséges és radikális tervet erőltetik. Soha nem fogok aláírni egy olyan törvényt, amely kierőszakolja az erőszakos bűnözők országunkba történő tömeges áramlását” - mondta Donald Trump amerikai elnök.

A decemberben kezdődött, és január végén átmenetileg felfüggesztett kormányzati leállás a leghosszabb volt az Egyesült Államok történetében. Mintegy 800 ezer szövetségi alkalmazott nem kapta meg fizetését és mintegy 11 milliárd dolláros kiesést okozott az államkasszának, ami csaknem kétszerese a fal felépítéséhez szükséges összegnek.

Nyitókép: MTI/AP/Susan Walsh
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018