eur:
395.39
usd:
366.76
bux:
65135.59
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nagy a felháborodás, sokan tüntettek az olasz kormány ellen

Jelentős, egyes források szerint több tízezres tömeg gyűlt össze szombaton Rómában a szakszervezeti szövetségek felhívására a gazdasági növekedést elősegítő politikát követelve a Liga és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) koalíciós kormányától.

A tüntetésen a nyugdíjasokat és a diákokat képviselő szövetségek és az ellenzéki szociáldemokraták, a Demokrata Párt (PD) is részt vettek, a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tüntető "sárgamellényes" mozgalom olaszországi támogatói - akik az Európai Unióból való távozást, az üzemanyag jövedéki adójának csökkentésétés, a bankok, a biztosítók és az autópálya-üzemeltetők államosítását akarják elérni - azonban az utolsó pillanatban lemondták az általuk meghirdetett tiltakozást.

A tüntetők, akik menetrendszerinti és 12 különvonattal, 1300 busszal, diszkont légitársaságok járataival utaztak a fővárosba, a gazdasági növekedést elősegítő intézkedéseket és az adónyomás enyhítését követelve vonultak utcára, és többek között azért is, hogy bírálják a Giuseppe Conte vezette kormány által tervezett, havi 780 eurós alapjövedelem bevezetését. A szakszervezetek szerint az alapjövedelem eltántorítja a munkakereséstől az állástalanokat. A tüntetők szerint továbbá a kormány által bejelentett beruházási tervek nem elég nagyratörőek, a nyugdíjreformról szóló tervek pedig korlátozottak.

A demonstrációt a legerősebb szakszervezeti föderáció, az 5,5 munkavállalót képviselő CGIL frissen újraválasztott titkára, Maurizio Landini vezette. A föderáció balszárnyához sorolt Landini szerint a beruházások tíz év alatt 30 százalékkal, összességében 100 milliárd euróval csökkentek Olaszországban.

"A kormánynak változtatnia kell az irányon, fél lábbal már a recesszióban vagyunk"

- hangoztatta a második legnagyobb érdekképviseleti szövetség, a CISL vezetője, Annamaria Furlan.

A szombati volt a legjelentősebb szakszervezeti mozgósítás a 2014 végi, 2015 eleji óta, amikor is az akkor hivatalban lévő balközép kormány munkaügyi reformja ellen tiltakoztak.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×