eur:
394.6
usd:
363.77
bux:
65564.57
2024. március 19. kedd Bánk, József
Donald Trump amerikai elnök tévébeszédet intéz a nemzethez a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájából 2019. január 8-án. Trump a jóslatokkal ellentétben nem jelentett be szükségállapotot az illegális bevándorlás miatt az amerikai-mexikói határkerítésnél kialakult helyzet kezelésére, és leszögezte: beleegyezne abba, hogy a déli határon ne fal, hanem acélkerítés épüljön.
Nyitókép: MTI/AP/Reuters pool/Carlos Barria

Fontos bejelentést tett Donald Trump

Donald Trump amerikai elnök elhalasztja évértékelő beszédét, az "unió állapotáról" szóló felszólalását.

"Akkor mondom el üzenetet, amikor véget ér a részleges kormányzati leállás. Nem keresek más helyszínt, mert nincs olyan, amely versenyre kelhetne a képviselőházi terem történetével, hagyományával, jelentőségével.

Várom, hogy mihamarabb elmondhassak egy 'nagyszerű' beszédet az Unió állapotáról"

- írta mikroblogjában az amerikai elnök.

Ennek közvetlen előzménye, hogy az elnök szerdán levélben közölte Nancy Pelosi demokrata párti házelnökkel: annak ellenére meg akarja tartani a szokásos évértékelő beszédet a kongresszusban, hogy Pelosi korábban ennek elhalasztására kérte. A házelnök válaszlevelében leszögezte, hogy hivatalosan mindaddig elhalasztja az évértékelő megtartását a kongresszusban, amíg újra nem indul a teljes kormányzati munka. Mint írta: a képviselőház "nem veszi fontolóra" annak a határozatnak a megszavazását, amely felhatalmazná az elnököt beszédének elmondására.

A mindenkori amerikai elnök az unió állapotáról szóló évértékelő beszédet mindig a házelnök hivatalos meghívására, a törvényhozás két háza által is megszavazott határozat után mondja el a kongresszus épületében a kormánytagok, törvényhozók és meghívott tekintélyes vendégek jelenlétében. A halasztást szorgalmazó korábbi javaslatában Pelosi arra hivatkozott, hogy mivel a kongresszus biztonsági szolgálatának alkalmazottai sem kapnak fizetést a részleges kormányzati leállás miatt, nem garantálható a rendezvény biztonsága.

Trump szerda éjjeli bejelentésével nyugvópontra jutott az Egyesült Államokat lázban tartó vita az évértékelőről.

A szenátusban helyi idő szerint csütörtök délután szavaznak arról a két törvényjavaslatról, amely a részleges kormányzati leállás feloldását célozza. Sajtóértesülések szerint

azonban nincs nagy esély az elfogadásukra.

Az egyik törvényjavaslat ötvözi Trump elnök szombati kompromisszumos javaslatát, miszerint az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítéséhez kért 5,7 milliárd dollár megszavazása fejében meghosszabbítanák a fiatal amerikai illegális migránsokat védő program érvényességét. A másik törvényjavaslat a fizetés nélkül dolgozó vagy kényszerszabadságra küldött kormányzati alkalmazottak helyzetének megkönnyítésére február 8-ig biztosítaná a kormányzat működésének finanszírozását, és eközben a törvényhozók megkezdenék a tárgyalásokat a falépítés költségeiről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kereskedés külföldi részvényekkel- díjmentes, interaktív online előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel- díjmentes, interaktív online előadás

Ahhoz, hogy belevágj a külföldi részvényekkel való kereskedésbe, először is érdemes tisztázni, hogy miért szeretnél ezen a területen tevékenykedni. Lehet, hogy egy adott iparág vagy cég nemzetközi növekedési lehetőségei érdekelnek, vagy egyszerűen csak diverzifikálni szeretnéd befektetéseidet a hazai piacokon túl. Bármelyik is legyen az indító motivációd, fontos lépések várnak rád az induláshoz, melyeket mind megvitatunk soron következő online előadásunkon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×