eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Wess Mitchell, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekben illetékes helyettes államtitkára megbeszélésük után  a Külgazdasági és Külügyminisztérium teraszán 2018. május 23-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Lemond az európai ügyekért felelős amerikai külügyi vezető

Wess Mitchell helyettes külügyi államtitkár egyebek között a Magyarországgal kapcsolatos amerikai külpolitikát is felügyelte. 

"Az az érzésem, hogy elvégeztem azt, amit meg kellett tennem: kidolgoztam a külügyminisztérium európai stratégiáját" - fogalmazott a 41 éves Mitchell, aki 2017-ben egy kutatóintézet éléről került a külügyminisztériumba.

Mint mondta, "a világ legjobb diplomatáival" dolgozott együtt és ez "figyelemre méltó tapasztalat" volt, de most már több időt szeretne tölteni a családjával. Robert Palladino külügyi szóvivő Twitteren közölte, hogy Wes Mitchell lemondása február 15-én lép érvénybe. Mike Pompeo, az amerikai diplomácia vezetője - szintén Twitter-bejegyzésben - dicsérte a távozó államtitkár "csodálatos" munkáját.

A távozásról hírt adó Washington Post című lap idézte Mitchell interjúját, amelyben a diplomata azt mondta: távozása nem a kormányzat politikája vagy a külpolitikai irányvonal elleni tiltakozás. Egyben dicsérte Mike Pompeo vezetési képességeit és külpolitikai vízióját.

A Washington Post megjegyezte: "Mitchell megfordította az előző elnök, Barack Obama kormányzatának kelet-közép-európai politikáját, és oroszlánrésze volt abban, hogy a magyar külügyminiszter tavaly Washingtonban tárgyalt Mike Pompeo külügyminiszterrel és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóval.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×