INFORÁDIÓ 
2019. szeptember 16. hétfő
Edit

belgium

lemondás

charles michel

Brüsszel, 2018. december 9. Charles Michel belga miniszterelnök 2018. december 8-i brüsszeli sajtóértekezletén bejelenti, hogy a koalíciós vita ellenére is elutazik Marrákesbe, ahol aláírja az ENSZ migrációs csomagjáról szóló egyezményt. A  migrációs csomaghoz való belga csatlakozás miatt Charles Michel Reformmozgalmának (MR) legnagyobb koalíciós partnere, a jobboldali Új Flamand Szövetség (N-VA) kilép a koalícióból. MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Lemondott a belga kormányfő

Infostart

Charles Michel két nappal azután döntött így, hogy Brüsszelben erőszakba torkollott az ENSZ migrációs csomagja elleni tüntetés.

Michel a parlament előtti beszédében közölte, hogy még kedd este személyesen benyújtja lemondását Fülöp belga királynak.

A Le Soir című helyi lap friss értesülései szerint

a legvalószínűbb, hogy az uralkodó nem dönt rögtön arról, hogy elfogadja-e a lemondást, hanem egyeztetni fog a pártokkal, megpróbálva közöttük "megtalálni a közös nevezőt".

Több ezren vonultak utcára vasárnap Brüsszelben tiltakozásképpen az ENSZ migrációs csomagja ellen. A tüntetők egy kisebb csoportja rátámadt a rendőrökre, akik végül könnygázzal és vízágyúval oszlatták fel a tömeget.

Az ENSZ Marrákesben elfogadott globális migrációs megállapodását ellenző tüntetők és rohamrendőrök összecsapása az Európai Unió brüsszeli székhelyénél 2018. december 16-án.
MTI/EPA/Julien Warnand
Az ENSZ Marrákesben elfogadott globális migrációs megállapodását ellenző tüntetők és rohamrendőrök összecsapása az Európai Unió brüsszeli székhelyénél 2018. december 16-án. MTI/EPA/Julien Warnand

A hatóságok szerint nagyjából 5500 ember vett részt a tucatnyi flamand bevándorlásellenes és szélsőjobboldali szervezet által meghirdetett demonstráción. A tiltakozók egyebek mellett

a határok lezárását és Charles Michel miniszterelnök lemondását követelték, sokan baloldal- és migránsellenes rigmusokat skandáltak.

Az Új Flamand Szövetség (N-VA) nevű flamand nacionalista párt előző héten kilépett a kormánykoalícióból, miután Charles Michel a tiltakozása ellenére is aláírta hétfőn az ENSZ migrációs csomagját, amit a parlamenti képviselők nagy többsége is támogatott.

Az egyezmény jóváhagyási folyamatából Ausztrália, az Egyesült Államok és Izrael mellett több európai uniós tagország, köztük Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia is kilépett végül.

A világszervezet 193 országa még 2016-ban egyezett meg a nem kötelező érvényű migrációs csomag megalkotásáról, amelynek

célja a bevándorlás biztonságossá tétele és legális csatornába terelése, az illegális migráció visszaszorítása, a jogosulatlanul érkezők kitoloncolásának felgyorsítása és az integráció erősítése.

Az ellenzők azzal érveltek, hogy a szerződés sérti a nemzeti szuverenitást, pozitív jelenségként tünteti fel a migrációt, illetve nem tesz megfelelő különbséget menedékkérők és gazdasági bevándorlók között.

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018