INFORÁDIÓ 
2021. január 24. vasárnap
Timót

picasso

festmény

mira feticu

lopás

Regénybe illő a megtalált Picasso-kép históriája

Regénybe illő a "megtalált" Picasso-kép históriája

Infostart / MTI

Egy hollandiai román írónő botlott a Harlequin-fej című alkotásba, azonnal értesítette a hatóságokat; kiderült, hogy csak tréfát űztek vele, a bolondozók pár nap múlva nyilvánosságra hozzák, miért csinálták az egészet.

Álhír lehet, hogy felbukkant egy hat éve ellopott Picasso-festmény: a kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett" - közölte a holland NOS televízió. Az írónő vasárnap este nyilatkozott a tévében: két belga filmrendező "performanszának" dőlt be gyanútlanul - idézte őt a Guardian online kiadása.

A News.ro hírügynökség vasárnapi jelentése szerint Mira Feticu román származású holland írónő szombaton Hollandia bukaresti nagykövetségére vitte be a Picassónak tulajdonított alkotást, a nagykövetség azonnal értesítette a román hatóságokat. Úgy vélték, a rotterdami műcsarnokból román műkincsrablók által 2012-ben ellopott hét nagy értékű festmény egyikéről, Picasso Harlequin-fej című alkotásáról van szó.

A festményt Feticu találta meg egy másik, meg nem nevezett holland állampolgárral együtt. Feticu 2015-ben a rotterdami műkincslopásból merített ihletet Tascha című regényének megírásához.

Állítása szerint

tíz nappal ezelőtt névtelen levelet kapott román nyelven, és abban a levélíró megjelölte az elásott műkincs helyét. Az írónő a levélről azonnal értesítette azt a holland nyomozót, akivel együttműködött a regény megírásakor.

Ezután indult el az írónő egy holland állampolgárral a megjelölt helyre, ahol

egy kő alá rejtve, műanyag fóliába becsomagolva találta meg a képet.

A News.ro hírügynökség fotót is közölt az írónőről, amint kezében tartja a keretéből kivágott festményt és a reprodukciót, amely alapján azonosította a művet.

A műalkotást a nagykövetség átadta a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészségnek (DIICOT). Az ügyészség vasárnap szűkszavú közleményben erősítette meg: Hollandia bukaresti nagykövetsége bejelentése alapján nyomozást indított az ügyben. A műalkotást hétfőn a Román Művészeti Múzeumba szállítják szakértői vizsgálatra.

Az írónő azonban ezután kapott egy emailt, amiben elmagyarázták neki, hogy

a levél a True Copy (Valódi másolat) elnevezésű projekt része volt, melyet Geert Jan Jansen megrögzött holland képhamisító ihletett.

Jansen hamisítványai 1994-es lefüleléséig elárasztották Európa és a világ műgyűjteményeit.

A két belga rendező, Bart Baele és Yves Degryse weboldalukon azt írták, az előző néhány hónapban készítették elő a performanszt.

Produkciós cégük

"jelenleg nem szeretné kommentálni a történeteket", mivel először Feticuval akarnak beszélni.

"Részletekkel néhány napon belül szolgálunk" - írták közleményükben.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018