eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Villamosszékben végeztek ki egy kétszeres gyilkost Tennessee-ben

Tennessee államban - amely az Egyesült Államok egyik déli tagállama - villamosszékben végeztek ki egy kétszeres gyilkost helyi idő szerint csütörtökön este.

A 63 éves elítélt, Edmund Zagorski ügyvédjei útján maga kérte, hogy méreginjekció helyett villamosszékbe ültessék.

Zagorskit 1984-ben ítélték halálra, mert két embert lelőtt, majd elvágta a nyakukat is egy kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményben. Harmincnégy évet töltött a siralomházban, és az idén októberben kellett volna kivégezni méreginjekcióval. Az utolsó pillanatban azonban kérelmezte, hogy villamosszékben hajtsák végre az ítéletet.

"Méreginjekcióval az élet utolsó 10-18 perce abszolút horror" - írták ügyvédjei a kérvényben, hozzátéve, hogy az áramütéstől az elítélt "elviselhetetlen fájdalmat érez, de csak 15-30 másodpercig".

Tennessee állam hatóságai lehetővé teszik, hogy azok az elítéltek, akikre még 1999 előtt szabtak ki halálbüntetést, választhassanak a kivégzés két módja között. Bill Haslam, Tennessee kormányzója beleegyezett Zagorski kérésébe, és októberben felhatalmazta a börtönparancsnokságot, hogy készítse elő a villamosszéket, amelyet 2007-ben alkalmaztak utoljára.

Tennessee egyike annak a kilenc amerikai tagállamnak, ahol változatlanul hajtanak végre kivégzést villamosszékkel. 2000 óta azonban az egész országban végrehajtott mintegy 900 kivégzés közül csak 14 alkalommal vették igénybe ezt a módszert.

Egy, még 2015-ben készült felmérés szerint az amerikaiak 54 százaléka úgy ítélte meg, hogy ez a kivégzési módszer "kegyetlen és szokatlan". Az Egyesült Államokban a halálbüntetéseket leggyakrabban méreginjekcióval hajtják végre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×