eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Washington, 2018. július 17.Donald Trump amerikai elnök megbeszélésen vesz részt törvényhozókkal a washingtoni Fehér Házban 2018. július 17-én, a Vlagyimir Putyin orosz államfővel tartott kétoldalú találkozójának másnapján. (MTI/EPA/Michael Reynolds)
Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Trump kitalálta, hogy oldja meg a menekültkrízist

"Sátorvárosok" létesítését tervezi Donald Trump amerikai elnök, ahol azokat a közép-amerikai migránsokat helyeznék el, akik menedékkérelmet nyújtanak be az Egyesült Államokban, és ahol kérelmük elbírálásáig tartózkodhatnak. Erről az amerikai államfő beszélt a Fox News televíziós csatornának adott interjúban.

"Sátorvárosokat fogunk építeni, mindenfelé sátorokat fogunk kihelyezni, nem fogunk épületeket emelni, több százmillió dollárt költve.

Sátrak lesznek, nagyon szépek lesznek, és a migránsok várakozni fognak, ha pedig nem kapnak menedékjogot, akkor elmennek"

- fogalmazott Trump az interjúban. "Amikor rájönnek, hogy mi zajlik itt, sokkal kevesebben fognak jönni" - tette hozzá.

Az amerikai elnök emlékeztetett arra, hogy a közép-amerikaiak által benyújtott menedékkérelem legtöbbjét - közel 80 százalékát - elutasítják az Egyesült Államokban.

Terrence O'Shaughnessy tábornok, az amerikai erők északi parancsnokságának vezetője hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az Egyesült Államok fegyveres erői több mint 5200 katonát küldenek a mexikói határra, támogatandó Donald Trump elnök erőfeszítéseit a határ biztosítására.

Becslések szerint egy 3500-7000 fős karaván tart az Egyesült Államok felé,

elsősorban Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból származó migránsokkal. A Mexikóban járó tömeg létszáma folyton változik, mert újabb és újabb emberek csatlakoznak, vannak ugyanakkor, akik feladják, illetve élnek a mexikói hatóságok nyújtotta lehetőséggel, és ott nyújtanak be menedékkérelmet.

Az amerikai elnök hétfői Twitter-üzenetében egyebek között arról írt: a migránskaravánban "bandatagok és néhány nagyon rossz ember is van", azonban nem szolgált bizonyítékkal e kijelentés alátámasztására. Trump korábban is tett hasonló kijelentéseket anélkül, hogy tényekkel támasztotta volna alá azokat. Az amerikai államfő Twitter-bejegyzésében arra kérte a migránskaraván tagjait, hogy menjenek vissza, hangsúlyozva, hogy nem engedik be őket, hacsak át nem esnek a jogi folyamaton. Trump "megszállásnak" nevezte a migránskaraván szándékát, és figyelmeztette őket, hogy a hadsereg már várja őket.

Donald Trump a bevándorlás szigorításával igyekszik támogatást szerezni a Republikánus Pártnak a novemberi időközi választások előtt. A november 6-i félidős választásokon a képviselőház egészét és a szenátus tagjainak harmadát választják meg, és több államban kormányzóválasztás is lesz, így ezen múlik, hogy a republikánusok meg tudják-e tartani többségüket a kongresszusban.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×