eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A helyszínhez vezető utat lezárják katonák Kercsben 2018. október 17-én, miután házi készítésű pokolgép robbant a Krím félszigeten fekvő város műszaki főiskoláján. Az orosz hatóságok által terrortámadásnak minősített detonáció legalább tizennyolc embert megölt, mintegy ötvenet megsebesített.
Nyitókép: MTI/EPA/Kerch.FM

Friss részletek a krími ámokfutásról

Terrortámadásból közveszélyes módszerrel elkövetett, többszörös emberöléssé minősítette át a Krím-félszigeti Kercs műszaki szakiskolájában szerdán elkövetett támadást a kiemelt ügyekben eljáró orosz Nyomozó Bizottság (SZK). Kiderült az is, hogy egy diák végzett 17 emberrel, és 40 sebesültje is van a krími ámokfutásnak.

Szvetlana Petrenko, az SZK szóvivője közölte, hogy

a támadó, Vlagyiszlav Roszljakov, az iskola 18 éves, negyedikes, vegyész szakos tanulója több embert agyonlőtt, majd magával is végzett a tanintézményben.

Petrenko szerint a halálos áldozatok száma 17, a merénylő a tizennyolcadik. Mindannyian lőtt sebekbe haltak bele. A sebesültek száma mintegy 40, a legsúlyosabbakért mentőrepülőket küldött a Krímbe az orosz védelmi tárca és a rendkívüli helyzetek minisztériuma.

A Rosszija 24 hírtelevízió értesülése szerint Roszljakov néhány nappal a támadás előtt szerzett be egy karabélyt és ahhoz nagy mennyiségű lőszert. Az iskolába fegyverrel a kezében érkezett.

Személyes indítéka lehetett

Szergej Akszjonov, a Krím Köztársaság vezetője közölte, hogy az elkövető egyedül követte el tettét - ebben a kérdésben egyébként még nem zárult le a nyomozás -, és a jelek szerint nem tartozott semmilyen vallási szektához.

Az iskolában hallgatag diákként ismerték, jó véleménnyel voltak róla.

Az Interfax hírügynökség egy névtelenül nyilatkozó, jól értesült forrásra hivatkozva azt írta, hogy az ámokfutásnak a nyomozás nem végleges verziója szerint személyes indítéka lehetett, a diák konfliktusban állhatott tanáraival. Az informátor szerint Roszljakov egy lövészklub tagja volt, és érdeklődött a fegyverek iránt, de arra egyelőre nincsen bizonyíték, hogy szélsőséges csoportokhoz is köze lett volna.

Elmondta, hogy a tetthelyen 10 csomag lőszert, 10 házi készítésű gyújtószerkezetet és Molotov-koktélokat találtak.

Robbantás is volt

Korábban az SZK mellett több más szakhatóság is pokolgép felrobbantásáról számolt be. Hivatalos közlés szerint Roszljakov előbb működésbe léptette a nála lévő, házi készítésű bombát, majd tüzet nyitott iskolatársaira és a tanárokra. A RIA Novosztyi hírügynökség az este azt közölte, hogy az iskolában egy második robbanószerkezetet is találtak, amelyet hatástalanítottak.

"Ez terrorcselekmény volt a javából, olyan, mint amilyen Beszlanban volt" - mondta Grebennyikova az észak-oszétiai város iskolájában csecsen és ingus terroristák által 2004-ben végrehajtott vérengzésre utalva.

Maga az igazgatónő a támadás idején nem tartózkodott a tanintézményben, a történtekről a kollégáitól értesült. Angol nyelvű híroldalán, szemtanúkra hivatkozva a külföldre sugárzó RT állami televízió is arról számolt be, hogy kötött maszkot viselő fegyveresek nyitottak tüzet a diákokra.

Az iskolák vagy más, sokak által látogatott intézmények ellen elkövetett fegyveres támadások tapasztalatai egyébként azt mutatják, hogy az egymásnak gyakran ellentmondó szemtanúi vallomások olykor akkor is több elkövetőről szólnak, ha a támadó egyedül követte el tettét.

Tömegközlekedési buszokkal is szállították a sérülteket

A kiürített tanintézményt tűzszerészek kutatták át. A helyszínre több mentőautó is kiérkezett, de annyi volt a sebesült, hogy nem tudják mindet elvinni, ezért a tömegközlekedés buszait is igénybe kellett venni.

A helyszínre kivonultak a rendőrség, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a katasztrófavédelem, valamint a gázszolgáltató vészhelyzet-elhárítással foglalkozó szakemberei is. A környékre kétszáz, páncélozott harcjárművekkel felszerelt katonát is kivezényeltek.

A Krímben fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be, egyebek között megerősítették a félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő Kercsi-híd védelmét.

A félszigetet Oroszország 2014-ben elcsatolta Ukrajnától, de azt a lépését az ENSZ tagállamainak túlnyomó többsége nem ismerte el.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×