eur:
392.52
usd:
365.92
bux:
66783.97
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Példa nélküli kihívások jelentek meg a világban

Az Egyesült Államok és Közép-Európai országok kapcsolatára az energetikai-, a kiberbiztonsági- és propaganda-hadviselés jelenthet fenyegetést - mondta az InfoRádióban Szemerkényi Réka, a washingtoni Európai Politikai Elemzések Központja ügyvezető alelnöke.

A washingtoni Európai Politikai Elemzések Központjának (CEPA) célja többek között az USA és a közép-európai országok kapcsolatának erősítése, a biztonságpolitikai kockázatok felmérése. Belső elemzések készülnek mind a kemény fenyegetésekről (katonai-biztonságpolitikai kihívásokról), mind a puha/lágy fenyegetésekről (energetika, információbiztonság, kiberbiztonság, propaganda-hadviselés). Ezekre a központ megfelelő válaszokat is kidolgoz.

A legfontosabb kihívások

A közelmúltban rendezték az Egyesült Államok legnagyobb Közép-Európa-konferenciáját. A CEPA Forum egyik érdekes tétele volt, hogy a 20. század nagy kihívásaira a nyugati értékek és a nyugati együttműködés volt a válasz. "Most azonban azt láthatjuk, hogy a 21. században olyan új kihívások jelentek meg, amelyekre eddig nem volt példa" - mondta Szemerkényi Réka, az Európai Politikai Elemzések Központja ügyvezető alelnöke.

Szemerkényi Réka
Szemerkényi Réka (Fotó: Wikipédia / Balog Róbert)

A szakember szerint a kihívások egy része katonai, hiszen az elmúlt másfél két évtized egyik nem elhanyagolható fejleménye, hogy sok ország komoly összegeket költ katonai fejlesztésre. Más kihívások pedig, bár nem katonai jellegűek, ugyancsak fontosak és súlyosak a biztonság és a stabilitás szempontjából: az úgynevezett hibrid fenyegetések, például az energetika, az informatika, a propaganda-hadviselés és a kiberbiztonság.

Ezeket összegezve Szemerkényi Réka szerint egy új stratégiai kontextus bontakozik ki, ami meghatározza a 21. század első évtizedeit, és amire új stratégiai választ is kell adni a nyugati együttműködésben.

A szakértő felidézte, hogy a hidegháború elején, amikor a szovjet fenyegetés körvonalazódott, az arra adott válasz volt az úgynevezett containment-stratégia, ami meghatározta a nyugati gondolkodást ebben a konfliktusban. (A Harry S. Truman elnök által 1947-ben meghirdetett úgynevezett Truman-doktrína vagy containment-politika a kommunizmus feltartóztatását tűzte ki célul - a szerk.).

"Most ismét szükség van egy együttműködésre a transzatlanti rendszerben, amelyben az európai és az amerikai közös értékeken nyugvó országok együtt tudnak dolgozni a béke, a stabilitás és a biztonság fenntartása érdekében"

- hangsúlyozta a szakember.

Nem lebecsülhető fenyegetések

A világ több régiójában tapasztalható katonai konfliktusok és nemzetközi feszültségek hatásával kapcsolatban Szemerkényi Réka elmondta:

"Nem gondolnám, hogy alulbecsülhető ezeknek a fenyegetéseknek a hatása.

Olyan nemzetközi kép rajzolódik ki, amelyben a világ sok pontján van ugyan alacsonyabb szintű, de nem alulbecsülhető feszültség. Ezek egy része katonai összecsapásokban manifesztálódik, más részük csak a fenyegetés és a feszültség növekedésében érzékelhető. Mivel ezek egyszerre láthatók a világban, az elemzések az együttes, összeadódó hatásukat vizsgálják" - emelte ki Szemerkényi Réka.

A transzatlanti kapcsolatok jelen helyzetbeli fontosságát jelezte a CEPA ügyvezető alelnöke szerint az is, hogy a konferencián 400-nál több résztvevő volt jelen, köztük sok magas rangú kormányzati tisztviselő. Hozzátette: az európai és az amerikai oldalról is nagy figyelem összpontosul az euroatlanti együttműködésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×