eur:
393.1
usd:
366.89
bux:
66823.53
2024. április 26. péntek Ervin
Szentpétervár, 2017. július 30.Az irányított rakétával felfegyverzett Csuvasija hadihajó az orosz haditengerészet napja alkalmából tartott szentpétervári díszszemlén a Néva folyón 2017. július 30-án. (MTI/EPA/Makszim Sipenkov)
Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Háborút emleget Moszkva egy amerikai nyilatkozat után

Az Oroszország elleni tengeri blokád háborúhoz vezetne – ez volt a moszkvai reakció arra, hogy a Trump-kormányzat egyik tagja felvetette, az amerikai haditengerészet blokkolhatja az orosz energiaszállításokat a tengeren.

Bár Oroszország a legtöbb olajat és gázt vezetékeken szállítja, Ryan Zinke amerikai belügyi államtitkár felvetése mégis sokkoló szintre emelte az ellenséges retorikát a két nagyhatalom között.

A Donald Trump-kormányzat tagja szerint ugyanis "opció” lehet az amerikai haditengerészet bevetése, hogy korlátozzák Oroszország szerepét a globális energiakereskedelemben. Az illetékest a Washington Examiner című lap idézte:

"Az Egyesült Államoknak megvan ez a képessége. (...) Haditengerészetünk, biztosítja, hogy nyitva maradjanak a tengeri szállítási folyosók, de ha kell, el is zárhatják azokat blokáddal (...) így biztosítva, hogy az enerigiahordozók nem jutnak el a piacokra."

Az államtitkár erről egy pittsburghi energiaipari fórumon beszélt.

A lap szerint a kormánytag közben méltatta a palagáz és olaj kitermeléséhez használt és ellentmondásos hidraulikus repesztés módszerét, ami

üzleti előnybe hozta Amerikát Iránnal és Oroszországgal szemben, mivel csökkentette függőségét a külföldi energiahordozóktól.

Zinke közben hangsúlyozta, hogy Oroszország és Irán is függ az olaj- és gázbevételektől, és arra utalt, hogy gazdasági nyomással is megpróbálhatják kiszorítani őket a nemzetközi energiapiacról. "A gazdasági opció Irán és Oroszország ellen az energiaforrások kihasználása, illetve az energiahordozók lecserélése. (...) Megtehetjük, mert az Egyesült Államok a világ legnagyobb olaj- és gázkitermelője" - mondta.

Ugyan az alacsonyabb beosztású amerikai kormányzati illetékes szavait nem kapták fel jelentősebb nyugati orgánumok, a propagandaterméknek minősített, angol nyelvű orosz médiumok címlapjaira kerültek. Így lehozta azokat a Sputnik és az RT. Utóbbi a keményvonalasnak tartott Alekszej Puskov szenátor válaszát idézte, aki azt mondta:

"Az Oroszország elleni amerikai blokád, a nemzetközi jog szerint egyenlő lenne egy hadüzenettel".

Puskov emellett "totális nonszensznek" nevezte, hogy Moszkva azért lenne Szíriában, hogy kiterjessze energiakereskedelmét.

Egy olyan gondolatnak, hogy Oroszország energiát szállítson a Közel-Keletre, ami „úszik az olajban”, nincs köze a realitáshoz – tette hozzá.

A megjegyzések tartalma ellenére orosz oldalon Zinke szavait a nyomásgyakorlás részének tartják. Franz Klincevics, a felsőház Védelmi Bizottságának tagja szerint „ez rosszul fog végződni és minimum masszív botrány kerekedik belőle”.

Más orosz képviselők „aggasztónak” nevezték az amerikai illetékes szavait.

Washington már korábban jelezte, hogy

egyes kereskedelmi kérdésekben Moszkva vetélytársa.

Az oroszbarátsággal vádolt Trump elnök például nyomást próbált gyakorolni Merkel német kancellárra az Oroszországból induló és Németországban végződő tervezett Északi Áramlat 2 gázvezeték miatt. Kormányzata pedig szankciókkal sújtotta Kínát, amiért az orosz fegyvereket vásárolt.

Az amerikai tengeri blokádra egyébként van történelmi példa. Mielőtt az Egyesült Államok belépett a II. világháborúba, blokkolta a militarista és terjeszkedő Japán fémimportját, és nem engedte át a japán hajókat a Panama-csatornán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×