eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Informális EU-csúcs: migráció, biztonság, brexit

A migráció, a biztonság és a brexit kérdései lesznek napirenden az Európai Unió állam- és kormányfőinek szerdán kezdődő informális salzburgi csúcstalálkozóján.

EU-források a BruxInfo érdeklődésére megerősítették, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Salzburgban bizonyosan nem kezdeményez majd vitát a 7-ik cikk szerinti eljárásról és a jogállamiságról Magyarország és Lengyelország esetében. Helyette inkább a migráncióval kapcsolatban felgyülemlett feszültségek levezetésére szeretné szánni a megbeszélést, ami szerda este egy informális vacsorával kezdődik Mozart szülővárosában.

Migráció, biztonság, brexit

Szerda este a vezetők nem hivatalos munkavacsorát tartanak, amelyen a megbeszélés fő témája a migráció lesz. Megvitatják a legújabb fejleményeket és értékelik az előrelépést az illegálisan érkező bevándorlók számának csökkentése és a harmadik országokkal való együttműködés terén.

Meghívólevelében Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke reményét fejezte ki, hogy a tagállamok között ismét felszínre került feszültségek után Salzburgban sikerül véget vetni a kölcsönös nehezteléseknek és visszatérni egy konstruktív megközelítéshez, ugyanis szerinte kizárólag az vezethet eredményre a migráció kezelését illetően, amit az is mutat, hogy a menedékkérők száma az utóbbi hónapokban a 2015-ös válság előtti szintre csökkent.

Mint meghívójában írta:

Nyilvánosan szeretném leszögezni a következőt: a migrációs válság lezárása valamennyi tagállam és uniós intézmény közös feladata.

Csütörtökön az európai belső biztonság ügyével folytatódik az ülés, amelyen egyebek mellett a rendőrségi és igazságügyi együttműködésről, valamint a határbiztonság és a kibervédelem erősítéséről lesz szó.

Theresa May brit miniszterelnök beszámol majd a Szkripal-ügy állásáról is.

A Bruxinfo értesülése szerint Theresa May és Donald Tusk is a legújabb fejlemények fényében sürgeti majd a júniusban elhatározott szankciók (főleg diplomáciai kiutasítások) gyorsított ütemű végrehajtását.

A brit kormányfő még szerda este a brexit-tárgyalások állásáról is áttekintést ad, hogy aztán másnap az Európai Unió, már Theres May nélkül, Michel Barnier uniós főtárgyalóval együtt csak 27-es körben áttekintse a célegyenesbe forduló tárgyalások állását.

Donald Tusk azt szeretné, ha a vezetők három kérdésben foglalnának állást:

  1. Jussanak közös nevezőre az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeni partnerségéről szóló közös politikai nyilatkozat jellegéről és általában a formájáról.
  2. Vitassák meg, hogyan képzelik a brexit-tárgyalások utolsó szakaszát, ideértve egy rendkívüli csúcstalálkozó novemberi esetleges összehívását is (amelyen véglegesítenék a brit kilépésről szóló megállapodást).
  3. Az Európai Tanács elnöke szerint az EU-nak újfent hangsúlyoznia kell egy jogilag működőképes ír „védőháló” szükségességét a kemény határ elkerülése végett a sziget északi és déli része között.

A kétnapos csúcstalálkozó házigazdája Sebastian Kurz, az EU soros elnökségét jelenleg betöltő Ausztria kancellárja lesz.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×