eur:
392.88
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Brüsszel, 2018. június 24.Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek az informális uniós migrációs és menekültügyi munkaértekezlet után Brüsszelben 2018. június 24-én. (MTI/EPA/Julien Warnand)
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Ciprasz: történelmi nap virradt a görögökre

Görögországnak minden oka megvan rá, hogy jobb napokban reménykedjen, miután sikeresen befejezte az utolsó segélyprogramját, amelyben 2015 augusztusában állapodott meg a hitelezőkkel, hogy kikerüljön az adósságválságból - mondta Alekszisz Ciprasz görög kormányfő kedden Ithakán.

"Új nap virradt az országunkra, történelmi nap" - hangsúlyozta televízióban is közvetített beszédében Ciprasz. "A recesszió, a megszorítás és a társadalmi pusztítás programjainak ideje végre véget ért" - folytatta.

A görög nép harcolt és győzött. Eljött a megváltás napja

- tette hozzá.

"Országunk visszanyeri jogát, hogy saját maga formálhassa jövőjét" - mondta a görög miniszterelnök arra az öbölre nézve, ahol az eposzi hős, Odüsszeusz partot ért 10 éves hányattatását követően.

Ithaka egy újabb, modern Odüsszeia végének jelképe lesz, amely nagyon nehéz volt a görögök számára - mutatott rá Ciprasz közvetlenül azután, hogy megérkezett a jón-tengeri szigetre.

Az euróövezeti állandó mentőalap (ESM) hétfőn közölte, hogy Görögország hivatalosan pontot tett hároméves segélyprogramja végére, és sikeresen kilépett belőle.

Az ESM három év alatt 61,9 milliárd euró hitelt nyújtott Görögországnak makrogazdasági kiigazításokra és a bankok feltőkésítésére. A program keretein belül rendelkezésére álló további 24,1 milliárd euróra Athénnek nem volt szüksége, ezért nem használta fel - közölte a mentőalap.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek júniusban egyeztek meg annak a tervnek a végső részleteiről, amely úgymond kiengedi Görögországot a nyolc éven keresztül tartó, megszorításokat követelő pénzügyi segélyprogramból. Görögország az utóbbi nyolc évben 275 milliárd euró pénzügyi támogatást kapott nemzetközi hitelezőitől, cserébe szigorú költségvetési takarékosságot, megszorító intézkedéseket kellett felmutatnia.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×