INFORÁDIÓ 
2020. október 26. hétfő
Dömötör

észak-korea

dél-korea

csúcstalálkozó

amerika

Panmindzson, 2018. május 26.A dél-koreai elnöki hivatal által közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (b) és Mun Dzse In dél-koreai elnök megöleli egymást az újabb csúcstalálkozójuk kezdetén a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezet északi részén 2018. május 26-án. A két koreai vezető történelmi találkozójára egy hónapja, április 27-én került sor. (MTI/EPA/Dél-koreai elnöki hivatal)

A két Korea közötti viszony javulásában fontos szerepet játszik Amerika

Infostart / InfoRádió - Harangozó Éva

Szeptemberben Phenjanban tartják a két Korea közti csúcstalálkozót, a szakértő szerint az eseménynek fontos üzenetértéke van az Egyesült Államok felé is.

Az 1953-as békemegállapodást dél-koreai vezető nem írta alá, hanem egy amerikai tábornok – mondta el az InfoRádiónak Háda Béla. A Stratégiai Védelmi Kutatóközpont kutatója elmondta,

Észak-Korea elsősorban az Egyesült Államokkal akar tartós megállapodást kötni.

"A szeptemberi csúcstalálkozónak van üzenetértéke az Egyesült Államok számára is, de azért ez egy koreai nemzeti ügy, ugyanis a két ország társadalma egy nemzetként tekint egymásra, és a koreai közeledés nagyon fontos ezeknek az embereknek. Fontos a béke a megőrzése szempontjából, és fontos az esetleges gazdasági együttműködés újraindítása szempontjából is, de kulcstényezőt jelent ebben, hogy

az Egyesült Államok milyen ütemben és mikor lesz hajlandó az Észak-Koreával szembeni szankciók feloldására, addig ugyanis a gazdasági együttműködést nem tudják igazából újraindítani"

- mondta Háda Béla. A kutató elmondta azt is: a békeszerződést akkor írják alá, ha erre az Amerikai Egyesült Államok is hajlandó lesz.

"Észak-Korea számára alapvető stratégiai kérdés, hogy az Egyesült Államoktól kapja meg a biztonsági garanciákat. Ennek valamilyen módon Dél-Korea is örülni fog és részét fogja képezni, de

az északiak azt érzékelik, hogy ők elsősorban az amerikaiakkal álltak háborúban a koreai háború idején, tehát velük is kell a békeszerződést először megkötni.

Ami egyébként a két Korea viszonyát illeti, már hosszú ideje a béke megőrzése a deklarált célkitűzés közöttük, és nincs háború, nincs fegyveres konfliktus, amennyiben ez a békerendezés előrehalad és megtörténik, az a Korea közi együttműködésben is nagyon jótékony és automatikus hatást fog gyakorolni" - emelte ki a szakértő.

A két Korea vezetői április 27-én tartották meg első csúcstalálkozójukat, tíz év után ez volt az első legmagasabb szintű tárgyalás a két ország között.

Nyitókép: -------------------

Kapcsolódó hang

A két Korea közötti viszony javulásában fontos szerepet játszik Amerika
 
A címlapról ajánljuk

Továbbra is sok a halott

A regisztrált új esetek száma csökkent, de a napi halálozás csúcsközelben van a legfrissebb adatok...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018