eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Panmindzson, 2018. május 26.A dél-koreai elnöki hivatal által közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (b) és Mun Dzse In dél-koreai elnök megöleli egymást az újabb csúcstalálkozójuk kezdetén a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezet északi részén 2018. május 26-án. A két koreai vezető történelmi találkozójára egy hónapja, április 27-én került sor. (MTI/EPA/Dél-koreai elnöki hivatal)
Nyitókép: -------------------

A két Korea közötti viszony javulásában fontos szerepet játszik Amerika

Szeptemberben Phenjanban tartják a két Korea közti csúcstalálkozót, a szakértő szerint az eseménynek fontos üzenetértéke van az Egyesült Államok felé is.

Az 1953-as békemegállapodást dél-koreai vezető nem írta alá, hanem egy amerikai tábornok – mondta el az InfoRádiónak Háda Béla. A Stratégiai Védelmi Kutatóközpont kutatója elmondta,

Észak-Korea elsősorban az Egyesült Államokkal akar tartós megállapodást kötni.

"A szeptemberi csúcstalálkozónak van üzenetértéke az Egyesült Államok számára is, de azért ez egy koreai nemzeti ügy, ugyanis a két ország társadalma egy nemzetként tekint egymásra, és a koreai közeledés nagyon fontos ezeknek az embereknek. Fontos a béke a megőrzése szempontjából, és fontos az esetleges gazdasági együttműködés újraindítása szempontjából is, de kulcstényezőt jelent ebben, hogy

az Egyesült Államok milyen ütemben és mikor lesz hajlandó az Észak-Koreával szembeni szankciók feloldására, addig ugyanis a gazdasági együttműködést nem tudják igazából újraindítani"

- mondta Háda Béla. A kutató elmondta azt is: a békeszerződést akkor írják alá, ha erre az Amerikai Egyesült Államok is hajlandó lesz.

"Észak-Korea számára alapvető stratégiai kérdés, hogy az Egyesült Államoktól kapja meg a biztonsági garanciákat. Ennek valamilyen módon Dél-Korea is örülni fog és részét fogja képezni, de

az északiak azt érzékelik, hogy ők elsősorban az amerikaiakkal álltak háborúban a koreai háború idején, tehát velük is kell a békeszerződést először megkötni.

Ami egyébként a két Korea viszonyát illeti, már hosszú ideje a béke megőrzése a deklarált célkitűzés közöttük, és nincs háború, nincs fegyveres konfliktus, amennyiben ez a békerendezés előrehalad és megtörténik, az a Korea közi együttműködésben is nagyon jótékony és automatikus hatást fog gyakorolni" - emelte ki a szakértő.

A két Korea vezetői április 27-én tartották meg első csúcstalálkozójukat, tíz év után ez volt az első legmagasabb szintű tárgyalás a két ország között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×