eur:
393.36
usd:
367.69
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay.com

Bárki gyárthatna magának műanyag lőfegyvert az USA-ban

Augusztustól bárki gyárthatna magának műanyag lőfegyvert az Egyesült Államokban - ám a programot egyelőre leállította Seattle szövetségi bírósága. Mire jók ezek a 3D nyomtatóval előállítható műanyag fegyverek? A Kaliber magazin főszerkesztőjét kérdeztük.

Az amerikai kormány engedélyezte a 3D nyomtatóval elkészíthető fegyverek árusítását. Szerdán viszont Seattle szövetségi bírósága átmeneti időre leállította az internetről letölthető és 3D-ben kinyomtatható fegyverek számítógépes programjának forgalmazását. A kormány "közbiztonságot veszélyeztető katasztrofális döntést" hozott - indokolt Bob Ferguson, Washington állam főállamügyésze.

A számítógépes programot készítő és azt interneten forgalmazó Defense Distributed nevű texasi vállalat júniusban állapodott meg az amerikai kormánnyal. Donald Trump elnök most nem foglalt állást egyértelműen az ügyben, csak annyit mondott, hogy már egyeztetett az amerikai Országos Fegyverszövetséggel. A szervezet igazgatója, Chris Cox keddi nyilatkozatában megerősítette: a műanyagból készült fegyverek birtoklása és forgalmazása harminc év óta törvényellenes, az erről szóló törvényt 1988-ban az NRA-vel együtt dolgozták ki, és máig érvényben van.

Több sorozatgyilkosságnál is használt típus iránt érdeklődnek

Vasárnapig ezren már le is töltötték az AR-15-ös típusú gépkarabély 3D-s nyomtatásához szükséges tervet. Ilyen gépkarabélyt használt az elkövető a 49 halálos áldozattal járó 2016-os orlandói tömegmészárlásnál és több sorozatgyilkosság esetében is.

Mire használható egy ilyen fegyver?

Vass Gábor, a Kaliber magazin főszerkesztője az InfoRádiónak elmondta: az első ilyen műanyagfegyver egy egylövetű, 380 ACP kaliberű pisztoly volt, amelybe csak az ütőszeget kellett fémből elkészíteni. Bele egy kis teljesítményű töltény került, a lövés után az újratöltés körülbelül 1 percig tart, ezért ennek korlátozott a veszélyessége – tette hozzá Vass Gábor. Majd elmondta: van, amikor csak 1-2 lövésre alkalmas, de volt, hogy 10 lövést is le lehetett vele adni.

A lőszereket műanyagból nem lehet előállítani. Vass Gábor úgy fogalmazott:

a fémet nem lehet megspórolni, ahhoz, hogy a lövedék be is hatoljon, mélyre hatoljon a testbe, egy meghatározott sűrűségű anyagból kell csinálni, műanyagból nem lehet.

A médiában a poltikai visszhang sokkal nagyobb, mint a valós veszély, hiszen a fémdetektoros kapukon átvihető műanyag fegyverek kis teljesítményűek és kis hatásfokúak, és kérdéses az is, hogyan visz magával valaki fém lőszereket – véli a Kaliber magazin főszerkesztője.

2013-ban mutatták be az első, 3D-ben kinyomtatható tűzfegyvert, a terveket akkor legalább százezerszer töltötték le, többen meg is valósították, eredetiben vagy átalakítva, fémlőszerrel. Barack Obama kormányzata végül betiltotta a szolgáltatást, tette mindezt az exportra vonatkozó szövetségi törvények megsértésére hivatkozva. A Trump-kormányzat azonban júniusban megváltoztatta ezt a döntést.

A fegyver elkészítéséhez szükséges nyomtatók egyébként több ezer dollárba kerülnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×