eur:
395.74
usd:
371.98
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A Köztársaság tér házai a romániai Tordán 2014. január 12-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Jó hír az Erdélyben autózóknak

Csaknem 30 kilométer hosszú új autópálya-szakaszt nyitottak meg a forgalom előtt, az út Tordát köti össze Nagyenyeddel. 

Csaknem 30 kilométer hosszú új autópálya-szakaszt nyitnak meg a forgalom előtt Erdélyben hétfőn este a román hatóságok, az út Tordát (Turda) Nagyenyeddel (Aiud) köti össze.

Az új szakasz az észak-erdélyi és a dél-erdélyi autópályát összekötő Torda és Szászsebes (Sebes) közötti mintegy 70 kilométeres autópálya része. A munkálatok négy évvel ezelőtt kezdődtek, és egyelőre kevesebb, mint a fele épült meg.

Most a Torda-Szászsesbes autópálya 3-ik és 4-ik szakaszát adják át a forgalomnak, az első két szakasz egyelőre mintegy 50 százalékban készült el. Ennek ellenére a 30 kilométeres szakaszra a fel- és a lehajtás lehetőségét megoldották, így átadható a forgalomnak.

Az észak-erdélyi autópályából egyelőre a Kolozsvár kikerülésére alkalmas, Gyalu (Gilau) és Torda közötti szakasz épült meg. Az európai uniós pénzekből finanszírozott, Nagyszeben és Nagylak között haladó dél-erdélyi autópálya már szinte teljes egészében elkészült, Lugos és Déva között hiányzik egy rész.

A Torda és Szászsebes közötti autópályát a román hatóságok utólag engedélyeztették Brüsszellel, hogy azt is uniós pénzekből építsék meg, ugyanis összeköttetést teremt az Erdélyt majd átszelő két autópálya között. A most átadott 30 kilométer hosszú szakasz a román autópálya-kezelő társaság közlése szerint összesen 890 millió lejbe (61,4 milliárd forint) került.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×