INFORÁDIÓ 
2020. június 2. kedd
Anita, Kármen

skócia

golf

donald trump

Turnberry, 2018. július 15.Donald Trump amerikai elnök (j3) golfozik a skóciai Turnberry golfklubjában 2018. július 15-én. Trump és neje, Melania Trump a hétvégét Turnberryben tölti. (MTI/EPA/Robert Perry)

Feldúltak egy különleges területet Donald Trump kedvéért

Infostart / MTI

"Részben megsemmisítette" a látványos homokdűnék rendszerét a skóciai Aberdeenshire grófságban Donald Trump golfpályájának építése a skóciai természeti örökség hivatalának jelentése szerint.

A "különleges tudományos jelleggel bíró térségért" felelős Scottish Natural Heritage nagy nyomás alatt állt amiatt, hogy véleményt formáljon a terülten folytatott ingatlanfejlesztés környezeti hatásainak kérdésében.

A szakemberei által elkészített jelentés, amelyet az információ szabadságáról szóló törvény keretében hoztak nyilvánosságra a hét végén megállapította, hogy a golfpálya "építése elvezetett a skót törvények által védettnek nyilvánított futó homokdűnék 68 hektárnyi területének közvetlen elpusztulásához". A megsemmisítés annak ellenére megtörtént, hogy Donald Trump személyesen vállalt kötelezettséget arra, hogy minimalizálja a károkozást, amikor a skót hatóságok 2008-ban kiadták az engedélyt a fejlesztés megvalósítására.

Az Aberdeentől északra fekvő Menie birtokon lévő Foveran Links természetvédelmi területen 2012-ben nyílt meg a golfpálya. Az építkezés idején földmunkákat, fa-, zöldnövényzet- és ápolt golfpázsit, füves pálya, vízelvezető és öntözőrendszer telepítését végezték el. Ez hatással volt a dűnék természetes formájára és beavatkozott a természeti folyamatokba. A dűnék fontos gemorfológiai jellemezőinek legtöbbje elveszett, a dűnék széttöredeztek. A közeli tengeri teraszok szintén széttöredeztek" - olvasható a jelentésben.

Donald Trump eredetileg arra kapott engedélyt, hogy ingatlanfejlesztést végezzen, mivel ígéretet tett hatezer munkahely létesítésére egy 450 fős ötcsillagos szálloda, sportkomplexum, és két golfpálya építésére. Eddig csak a 18-lyukú pálya, egy kicsiny gyakorló pálya és egy klubház étteremmel, üzlettel készült el, és a Menie udvarházat egy 16 ágyas butikhotellé alakították át.

Helyi illetékesek szerint a fejlesztés nem érte meg, túlságosan jelentős károkat okozott a páratlan ökoszisztémának, Donald Trump pedig nem tartotta meg ígéretét arra, hogy amennyire csak lehet megvédi a környezetvédelmi területet.

Nyitókép: MTI/EPA/Robert Perry
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018