eur:
393.84
usd:
367.8
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Brüsszel, 2018. február 23.Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió nem hivatalos brüsszeli csúcsértekezlete után tartott sajtótájékoztatón 2018. február 23-án. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Nyitókép: STEPHANIE LECOCQ

Menekültenként kétmillió forintot adna az EU

Menekültenként közel 2 millió forinttal támogatná az Európai Unió az önként létrehozott, ellenőrzött menekülttáborokat – derül ki az Európai Bizottság ma közzétett javaslatából.

Az európai uniós tagállamok vezetői még június végén fogadták el azt a javaslatot, hogy a tagállamok önkéntes alapon menekültközpontokat hozhatnak létre az bevándorlók és menekültek kérelmeinek feldolgozására. Az Európai Bizottság most közzétett javaslata szerint az ellenőrzőközpontok létesítését vállaló uniós országok menekültenként 6000 eurós, vagyis közel 2 millió forintos pénzügyi támogatást kapnának az EU-tól. Ez – a szándék szerint – teljeskörűen fedezné a központok infrastrukturális és működési költségeit.

Egyelőre nem tudható, mely országok élnek ezzel a lehetőséggel. Várhatóan Olaszország és Görögország rákényszerül – mondta a csúcs után az InfoRádió Aréna című műsorában Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója. Mivel ezek az eljárások éveket vesznek igénybe, így fontos kérdés, hogy az államok hogyan tudnak olyan ellátást és lakhatást biztosítani a menekülteknek, melyek megfelelnek az emberi jogi szerződéseknek – emelte ki a szakértő.

A vízválasztó az lesz, hogy más országok befogadnak-e menekülteket ezekből a központokból

– hívta fel a figyelmet Nagy Sándor Gyula. „Vajon a Macron-féle politika csak szóban befogadóbarát-e?” – vetette fel a kutató.

A csúcs után Orbán Viktor miniszterelnök győzelemként értékelte, hogy a menekültközpontokból senkit sem lesz kötelező befogadni.

Ilyen ellenőrzött menekültközpontok jöhetnének létre az Európai Unió területén kívül is, a beterjesztők szándéka szerint elsősorban Észak-Afrikában és a Balkánon. Az Európai Bizottság javaslata szerint a menekültenkénti 6000 eurós támogatás ugyanakkor az unión kívüli országoknak nem járna. Eddig már Marokkó, Albánia, Macedónia, Tunézia és Egyiptom is világosan elutasította, hogy területükön ilyen központokat alakítsanak ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×