eur:
392.54
usd:
366.04
bux:
66702.54
2024. április 25. csütörtök Márk

A Fehér Ház visszautasította Putyin javaslatát

"Türelmetlenül vár egy újabb találkozót az orosz elnökkel - írta csütörtöki Twitter-bejegyzésében Donald Trump amerikai elnök. Később a Fehér Ház szóvivője közölte: nem értenek egyet Vlagyimir Putyin egyik fontos javaslatával.

Mikroblog-bejegyzésében az elnök kitartott amellett, hogy a Helsinkiben hétfőn tartott amerikai-orosz csúcstalálkozó sikeres volt, s ezt csak a megfogalmazásában a "nép ellenségének" nevezett média nem tartotta annak. A médiát Trump ismét "hamis hírek" publikálásával vádolta meg.

A nap folyamán az orosz elnök is beszélt a csúcstalálkozóról. Azt mondta, bár vannak nézetkülönbségeik, jó úton indultak el és alapvetően sikeresnek tartja a találkozót. Kifejtette álláspontját továbbá a START III. egyezményről, az iráni atomprogramról és más fontos kérdésekről is.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője csütörtökön délután közölte: Donald Trump nem ért egyet Vlagyimir Putyin Helsinkiben felvetett javaslatával, miszerint amerikai illetékesek részt vehessenek azon orosz hírszerzők oroszországi kihallgatásain, akik ellen az amerikai igazságügyi minisztérium vádat emelt a 2016-os amerikai választási folyamatba történt beavatkozás miatt. Az orosz elnök javaslata szerint cserében oroszok is részt vehetnének olyan amerikai állampolgárok kihallgatásain, akiket egyelőre nem pontosított bűncselekmények elkövetésével vádoltak meg Moszkvában.

A Fehér Ház szóvivője hangsúlyozta:

a javaslatot az orosz elnök "teljes komolysággal" tette meg, de Donald Trump nem ért ezzel egyet.

A szóvivőnő hozzátette: Washington változatlanul reméli, hogy az a 12 orosz állampolgár, aki ellen az amerikai igazságügyi minisztérium vádat emelt, "az Egyesült Államokba jön, hogy bizonyítsa ártatlanságát vagy bűnösségét".

Kommentátorok emlékeztetnek rá, hogy a Putyinnal Helsinkiben tartott közös sajtókonferenciáján hétfőn Donald Trump még "hihetetlen ajánlatnak" nevezte az orosz elnök javaslatát. Szerdán Heather Nauert, az amerikai külügyminisztérium szóvivője ugyan "abszurdnak" nevezte a javaslatot, de a Fehér Ház még azt jelezte: egyelőre tanulmányozzák a kérdést.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×