eur:
393.85
usd:
367.88
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Maeszai, 2018. június 28.Amerikai katonai kutató-mentők a thaiföldi Csiangraj tartománybeli Maeszainál levő Tham Luang barlangnál, amelyben egy edzőjével együtt eltűnt ifjúsági labdarúgócsapat tizenkét játékosát keresik 2018. június 28-án. A tizenhárom embert a megemelkedő víz zárja el ötödik napja a külvilágtól. (MTI/AP/Szakcsaj Lalit)
Nyitókép: Szakcsaj Lalit

Újabb információk a barlangba rekedt gyerekekről

A víz fokozatosan apad a thaiföldi barlangban, közben a mentést tervezik a szakemberek. Az InfoRádió által megkérdezett barlangász szerint speciális mentési munkálatok zajlanak, a pszichológus pedig arról beszélt, hogy ez a több mint egy hét miként hathatott a gyerekekre.

Különböző lehetőségeket mérlegelnek a thaiföldi mentőcsapatok. Felmerült, hogy nyílást vágnak a Tham Luang barlangrendszert magában foglaló hegy tetején és azon keresztül emelik ki a csapatot. Helikopterek köröznek a levegőben, hogy pontosan azonosítsák a csoport tartózkodási helyét.

A mentést vezető tartományi kormányzó közben cáfolta azt a korábbi hírt, hogy hónapokba telne a barlangban rekedt diákcsoport kimentése,

de azt nem mondta, hogy mikor tudják kihozni a gyerekeket. Mint mondta, a legfontosabb szempont a bent rekedtek egészsége. Fizikailag most nem olyan erősek, hogy ússzanak vagy víz alá merüljenek. Korábban a hatóságok úgy döntöttek, hogy addig is, amíg a kimentésük módját megtervezik, búvároktatásban részesítik a gyerekeket, hogy biztonságosan tudjanak navigálni a barlangrendszer sáros, zavaros vizében.

Speciális tengerészeti búvárok munkájára van szükség

A kormányzó szerint a víz fokozatosan apad a barlangban, azt szeretnék, hogy kiszáradjon az elárasztott terület, és csak ezután mentenék ki a csapatot.

Az InfoRádiónak nyilatkozó barlangi mentő szerint attól nem kell félni, hogy a gyerekek kihűlnek,

a párás barlangban ugyanis 20 foknál magasabb lehet a hőmérséklet – magyarázta Adamkó Péter. Az útjukat elzáró vízből ráadásul inni is tudtak az elmúlt 10 napban – tette hozzá.

A víznyelő barlang a szakértő szerint szűk járatú patakrendszerekből és nagyobb termekből áll. A monszun érkeztével a víz eltorlaszolta az útjukat, így rekedt a barlangban a focicsapat. Éppen ezért nem is barlangi mentésre került sor, hanem speciális tengerészeti búvárok úsztak be a szűk folyosókon a szerencsétlenül járt gyerekekhez és edzőjükhöz.

Adamkó Péter elmondta: nagy valószínűséggel lyukat fúrnak a barlang falába, amelyen keresztül kapszula segítségével húzzák ki a bajba jutottakat. Az azonban elképzelhetetlen, hogy ebben az állapotban búvárkodni tanítsák őket, és úszva kelljen kimenekíteni őket. „Ez annyira lehetetlen, mintha most a Holdra szállást próbálnák meg velük” – fogalmazott.

Megviseli a gyerekeket a barlangi fogság, akár fóbiákat is okozhat

Vida Ágnes pszichológus szerint hosszú távon nem fog gondot okozni a gyerekeknek a barlangban töltött időszak, mivel ismerősök között voltak. Bár tartós szorongást nem jelent majd nekik, az ijedtség és a fizikai megpróbáltatás miatt egy ideig lehetnek bennük félelmek. A táplálék, a napfény és a mozgás hiánya mindenképpen hatással van a szervezetükre – tette hozzá az InfoRádiónak nyilatkozó szakember.

Noha a személyiségük nem fog változni, de a későbbi döntéseikre hatással lehet az esemény, illetve

átmenetileg – vagy akár hosszabb távon – okozhat fóbiákat, félelmeket, adott esetben kialakulhat poszttraumás stressz

– emelte ki a pszichológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×