INFORÁDIÓ
2021. március 2. kedd
Lujza

andrej babis

per

emberi jogok európai bírósága

Andrej Babis beperelte Szlovákiát az európai emberi jogi bíróságon

Infostart / MTI

Andrej Babis cseh kormányfő beperelte Szlovákiát az Emberi Jogok Európai Bíróságán, mert szerinte Pozsonyban jogtalanul tartják nyilván a volt komunista Állambiztonsági Hivatal (StB) ügynöklistáján - jelentette pénteken a Seznam.cz hírportál.

A szlovák származású cseh politikus 2012 óta pereskedik a szlovákiai hatóságokkal az ügyben, miután a pozsonyi Nemzeti Emlékezet Intézete (ÚPN) közzétette az StB-vel együttműködők névsorát, amelyen Andrej Babis beszervezett ügynökként szerepelt. Babis már akkor személyiségi jogainak megsértésére hivatkozva pert indított az ÚPN ellen, azt állítva, hogy neve jogosulatlanul szerepelt az StB listáin.

A különböző szintű bírósági döntések, fellebbezések és panaszok után a szlovák alkotmnybíróság tavaly októberben eljárási hibákra és jogtalanul felvett tanúvallomásokra hivatkozva semmisnek mondta ki az előző ítéleteket, és az ügyet újratárgyalásra visszautalta a kerületi bírósághoz, amely az idén februárban elutasította Andrej Babis panaszát. A cseh kormányfő márciusban ez ellen fellebbezett, és a Legfelsőbb Bíróság most ezt a keresetet utasította el. Andrej Babis azonban nem ért ezzel egyet, és ezért most az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult jogorvoslatért. A Seznam.cz értesülése szerint Babis a per anyagát és érveit csütörtökön küldte el az európai bíróságnak.

A sokmilliárdos vagyonnal rendelkező politikus kitartóan tagadja, hogy titkos ügynöke lett volna a volt kommunista Állambiztonsági Hivatalnak. Az ÚPN állításai szerint Babis 1980-ban lett az StB társadalmi megbízottja, majd két év múlva Bures fedőnéven az ügynöke. Július Suman egykori állambiztonsági tiszt, aki Babist állítólag beszervezte, a bíróság előtt azonban tagadta ezt az információt. Suman vallomása perdöntőnek bizonyult.

Babis azt állítja, hogy a múltban mint a Petrimex külkereskedelmi vállalat munkatársa természetesen érintkezésbe került az StB embereivel, de tagadta, hogy titkos ügynök lett volna.

A nagyvállalkozóból lett politikus vitatott múltja miatt Csehországban már hosszabb ideje politikai támadások célpontja a jobboldal részéről.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018