eur:
385.9
usd:
355.33
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Az abortusz enyhítéséről döntöttek Argentínában

Az abortuszt szabályozó törvény jelentős mértékű enyhítéséről döntött az argentin törvényhozás alsóháza. A képviselőház csaknem egynapos vita után, szűk többséggel fogadta el a javaslatot.

Argentínában jelenleg csak akkor engedélyezett a terhességmegszakítás, ha a terhesség nemi erőszak következménye vagy veszélyezteti az anya életét.

Az enyhítés révén lehetővé válna az abortusz a terhesség első 14 hetében, a 13 és 16 év közötti lányok esetében azonban szülői engedélyhez kötnék a beavatkozást. A 16 év alattiaknál szükség van a várandós lány beleegyezésére is. A tervezet ugyanakkor lehetővé teszi az orvosok számára, hogy lelkiismereti alapon megtagadják az abortusz végrehajtását.

A jogszabályt még a dél-amerikai ország törvényhozása felsőházának is jóvá kell hagynia.

A javaslat támogatói szerint az abortusz legalizálása sok olyan nő életét menthetné még, akik a jelenlegi tiltás miatt kénytelenek az életveszélyes, törvényellenesen végzett abortuszokhoz folyamodni.

Az argentin egészségügyi minisztérium becslései szerint

évente körülbelül félmillió illegális abortuszt végeznek el az országban, közülük több tucat esetben a nő belehal a beavatkozásba.

Az illegális abortusz a legfőbb oka az anyai halandóságnak az ország 17 tartományában a 24 közül.

Ellenzői, mint például a római katolikus egyház és egyéb vallási szervezetek szerint a tervezet sérti a törvényt, amely "biztosítja az élethez való jogot a fogantatás pillanatától".

Mauricio Macri elnök - aki egyébként ellenzi az abortuszt - kijelentette: nem gördít akadályt a tervezet elé, amennyiben elfogadják, alá fogja írni.

A kérdés heves érzelmeket váltott ki az országban, a római katolikus egyház feje, Ferenc pápa hazájában. Az elmúlt két napban több ezren várakoztak a kongresszus épülete előtt a döntésre, voltak, akik sátrakban éjszakáztak.

A térségben jelenleg Kubában, Guyanában, Puerto Ricón, Uruguayban és Mexikóvárosban engedélyezett a korai, szabadon választható abortusz

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 20:30
×
×
×
×