eur:
393.73
usd:
365.39
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az abortusz enyhítéséről döntöttek Argentínában

Az abortuszt szabályozó törvény jelentős mértékű enyhítéséről döntött az argentin törvényhozás alsóháza. A képviselőház csaknem egynapos vita után, szűk többséggel fogadta el a javaslatot.

Argentínában jelenleg csak akkor engedélyezett a terhességmegszakítás, ha a terhesség nemi erőszak következménye vagy veszélyezteti az anya életét.

Az enyhítés révén lehetővé válna az abortusz a terhesség első 14 hetében, a 13 és 16 év közötti lányok esetében azonban szülői engedélyhez kötnék a beavatkozást. A 16 év alattiaknál szükség van a várandós lány beleegyezésére is. A tervezet ugyanakkor lehetővé teszi az orvosok számára, hogy lelkiismereti alapon megtagadják az abortusz végrehajtását.

A jogszabályt még a dél-amerikai ország törvényhozása felsőházának is jóvá kell hagynia.

A javaslat támogatói szerint az abortusz legalizálása sok olyan nő életét menthetné még, akik a jelenlegi tiltás miatt kénytelenek az életveszélyes, törvényellenesen végzett abortuszokhoz folyamodni.

Az argentin egészségügyi minisztérium becslései szerint

évente körülbelül félmillió illegális abortuszt végeznek el az országban, közülük több tucat esetben a nő belehal a beavatkozásba.

Az illegális abortusz a legfőbb oka az anyai halandóságnak az ország 17 tartományában a 24 közül.

Ellenzői, mint például a római katolikus egyház és egyéb vallási szervezetek szerint a tervezet sérti a törvényt, amely "biztosítja az élethez való jogot a fogantatás pillanatától".

Mauricio Macri elnök - aki egyébként ellenzi az abortuszt - kijelentette: nem gördít akadályt a tervezet elé, amennyiben elfogadják, alá fogja írni.

A kérdés heves érzelmeket váltott ki az országban, a római katolikus egyház feje, Ferenc pápa hazájában. Az elmúlt két napban több ezren várakoztak a kongresszus épülete előtt a döntésre, voltak, akik sátrakban éjszakáztak.

A térségben jelenleg Kubában, Guyanában, Puerto Ricón, Uruguayban és Mexikóvárosban engedélyezett a korai, szabadon választható abortusz

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×