INFORÁDIÓ 
2019. január 24. csütörtök
Timót

angela merkel

sebastian kurz

berlin

migráció

Berlin, 2018. június 12. Angela Merkel német (j) és Sebastian Kurz osztrák  kancellár sajtóértekezletet tart a berlini kancellária hivatalban 2018. június 12-én. (MTI/EPA/Omer Messinger)

Merkel: közös európai megoldás kell

Infostart / MTI

A migráció volt a német és az osztrák kancellár berlini megbeszéléseinek fő témája.

Angela Merkel Berlinben az osztrák kancellárral, Sebastian Kurzcal tartott sajtóértekezletén elismerte, hogy a menekültválság kezelésével kapcsolatban vita bontakozott ki a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) között.

A német kancellár a menekültkérdésben európai megoldásokat sürgetett. Merkel szerint a menekültek jogait Európában együttesen és nem egyoldalúan kell meghatározni.

"Egyik ország sem változtathatja meg egyoldalúan az európai uniós menedékjogi politikáját"

- hangsúlyozta a német kancellár, és a figyelmeztetést egyaránt intézte az egyes uniós tagországokhoz és saját koalíciójához, amelyben nyomást gyakorolnak rá a határok bezárása és az osztrák modellhez közelebb álló irányvonal követése érdekében.

Merkel támogatást ígért Sebastian Kurznak a júliusban kezdődő féléves osztrák elnökség során.

Sebastian Kurz szerinte nem tisztességes, azokra az országokra hárítani a felelősséget, amelyek a legtöbb menekültet fogadják be.

Az osztrák kancellár védelmébe vette országa bevándorlási gyakorlatát, amelynek az a célja, hogy feltartóztassa a migrációs áramlatokat. Merkel ezzel szemben a humanitárius segítségnyújtás kötelességét hangsúlyozta.

A véleménykülönbségek ellenére egyetértettek abban, hogy közösségi szintű megállapodásra kell jutni a menedéknyújtásról és a bevándorlásról a június végi uniós csúcsértekezleten.

Nyitókép: OMER MESSINGER
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018