eur:
390.3
usd:
364.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Berlin, 2018. június 12.Angela Merkel német (j) és Sebastian Kurz osztrák  kancellár sajtóértekezletet tart a berlini kancellária hivatalban 2018. június 12-én. (MTI/EPA/Omer Messinger)
Nyitókép: OMER MESSINGER

Merkel: közös európai megoldás kell

A migráció volt a német és az osztrák kancellár berlini megbeszéléseinek fő témája.

Angela Merkel Berlinben az osztrák kancellárral, Sebastian Kurzcal tartott sajtóértekezletén elismerte, hogy a menekültválság kezelésével kapcsolatban vita bontakozott ki a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) között.

A német kancellár a menekültkérdésben európai megoldásokat sürgetett. Merkel szerint a menekültek jogait Európában együttesen és nem egyoldalúan kell meghatározni.

"Egyik ország sem változtathatja meg egyoldalúan az európai uniós menedékjogi politikáját"

- hangsúlyozta a német kancellár, és a figyelmeztetést egyaránt intézte az egyes uniós tagországokhoz és saját koalíciójához, amelyben nyomást gyakorolnak rá a határok bezárása és az osztrák modellhez közelebb álló irányvonal követése érdekében.

Merkel támogatást ígért Sebastian Kurznak a júliusban kezdődő féléves osztrák elnökség során.

Sebastian Kurz szerinte nem tisztességes, azokra az országokra hárítani a felelősséget, amelyek a legtöbb menekültet fogadják be.

Az osztrák kancellár védelmébe vette országa bevándorlási gyakorlatát, amelynek az a célja, hogy feltartóztassa a migrációs áramlatokat. Merkel ezzel szemben a humanitárius segítségnyújtás kötelességét hangsúlyozta.

A véleménykülönbségek ellenére egyetértettek abban, hogy közösségi szintű megállapodásra kell jutni a menedéknyújtásról és a bevándorlásról a június végi uniós csúcsértekezleten.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×