eur:
393.13
usd:
367.33
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Charlevoix, 2018. június 9.Angela Merkel német kancellár (b) és Donald Trump amerikai elnök világ hét iparilag legfejlettebb államát tömörítő csoport, a G7 kanadai csúcstalálkozóján Charlevoix-ban 2018. június 8-án, a kétnapos tanácskozás első napján. (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Nyitókép: CLEMENS BILAN

Trump fenyegetőzött és dühösen távozott a G7-es csúcsról

Szövetségesek között szokatlanul ellenséges hangnemben nyilatkozott Kanadáról és másokról a G7-es csúcs után Trump elnök és egyik minisztere is. A kanadai vezetőt hazugnak és gyengének nevezte, és azt üzente: akár megszűnhet a kétoldalú kereskedelem Amerikával ha az EU és mások nem számolják fel a vámokat.

Ahogy a mondás tartja, egy kép felérhet ezer szóval – és a hétvégén tartott kanadai G7-es csúcstalálkozón készült is egy ilyen kép.

Egy asztalt látni rajta, amelynek egyik oldalán Donald Trump amerikai elnök ül, dacos tekintettel, keresztbe font karral.

Oldalán a japán delegáció, vele szemben pedig az asztalra tenyerelve és fölé magasodva Angela Merkel német kancellár és más európai vezetők. A képből áradó feszültség híven jellemzi a találkozót. A kép különösen sok kommentárt kapott az internetezőktől és már mémként is terjed.

Trump úgy távozott, hogy keményen odamondott egyik legszorosabb szövetségesének és a Twitteren jelezte, hogy visszavonja aláírását a közös nyilatkozatról. Ez nem is meglepő azok után, hogy az EU-val és Kanadával szemben is masszív fémipari büntetővámokat vezetett be, miközben a nyilatkozat arról szólt, hogy a

G7-es országok elkötelezik magukat a „szabad, fair és kölcsönösen előnyös kereskedelem és befektetések” mellett, valamint „folytatják a harcot a protekcionizmus ellen”.

A konferencia után Justin Trudeau kanadai miniszterelnök sajtótájékoztatót hívott össze, ahol közölte:

sértőnek találják, hogy Trump védővámjait „nemzetbiztonsági” megfontolásból vezették be,

amikor kanadaiak ezrei harcoltak az amerikaiak oldalán az I. Világháború óta. Hozzátette: országa saját büntetővámokkal vág vissza Amerikának.

Trump ezek után nem fogta vissza magát: „Trudeau finoman viselkedett a csúcson, de ahogy elmentem, sértőnek nevezte az amerikai vámokat. Nagyon őszintétlen és gyenge. A mi vámjaink válasz az ő 270%-os tejtermék vámjára!” – üzent a Twitteren az Air Force One elnöki gép fedélzetéről.

A Twitter-szópárbajba ezek után Angela Merkel német kancellár is beszállt, aki elszomorítónak nevezte az amerikai elnök posztjait:

„Nem hiszem, hogy javít a dolgokon az uszító hangnem. Néha úgy tűnik, az amerikai elnök azt hiszi csak az egyik fél nyerhet és mindenki más veszít”

– írta, majd egy interjúban megerősítette: az Európai Unió ellen- védővámokat vet ki amerikai fémipari termékekre.

Trump korábban azt sürgette, hogy partnerei számoljanak fel minden korlátot és az állami támogatásokat is az Egyesült Államokkal való kereskedelemben. „Különben leállítjuk velük a kereskedést” – mondta. Azt is közölte, hogy évtizedeken át „kihasználták Amerikát” és hogy vámmentesen küldték be országába termékeiket.

„Olyanok voltunk, mint a malacpersely, amit mindenki kifoszt, de most véget vetünk ennek”.

Trump gazdasági főtanácsadója, Larry Kudlow még sokkolóbb nyelvezetet használt: Trudeau „elárulta és átvágta” az elnököt. „Különleges hely van a pokolban az olyanok számára, akik rosszindulatú diplomáciát folytatnak az elnökkel szemben” – mondta a kanadai miniszterelnökre utalva.

A CNN-nek nyilatkozva azt is hozzátette: a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel esedékes csúcs előtt

Trump „nem mutathatja magát gyengének és nem hagyhatja hogy egy kanadai miniszterelnök ugráltassa”.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×