INFORÁDIÓ
2021. november 29. hétfő
Taksony

irán

eu

atomalku

Brüsszel, 2018. május 15.Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter nyilatkozik a sajtónak az Európai Unió brüsszeli Európa-épületében, ahol részt vett a Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője vezette német-francia-brit-iráni négyoldalú külügyminiszteri találkozón 2018. május 15-én. (MTI/AP/Olivier Matthys)

Az Európai Uniót bírálta az iráni külügyminiszter

Infostart

Az Európai Unió nem tesz eleget az Irán atomprogramját korlátozni hivatott többhatalmi megállapodás fenntartása érdekében - jelentette ki vasárnap Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter.

Az Egyesült Államoknak a szerződésből történt kilépésével Irán lakosságának elvárásai nőttek az EU-val szemben, hogy az atomalkuval járó előnyök a perzsa ország számára megmaradjanak.

A jelenlegi helyzetben azonban az egyezmény európai támogatása nem elegendő

- mondta Zaríf a Teheránban tartózkodó Miguel Aries Canete energiaügyi uniós biztosnak.

Canete két napig tárgyalt iráni tisztségviselőkkel az egyezménybe foglaltak fenntartásának lehetőségeiről. Nyugati újságíróknak azt mondta, hogy az atomalkut meg kell őrizni, nehogy egy újat kelljen létrehozni.

"Üzenetünk világos. Ez a nukleáris megállapodás működik"

- szögezte le.

Az iráni külügyminiszter azonban nehezményezte azt, hogy bizonyos európai vállalatok kivonulhatnak az Iránnal folytatott együttműködésből, ami viszont egyáltalán nem összeegyeztethető az EU-nak az egyezmény betartására vonatkozó kötelezettségvállalásával.

Ezzel szemben Ali Motahhari, a teheráni törvényhozás első házelnök-helyettese a nap folyamán korábban azt mondta, hogy a kormány elégedett az EU-s partnerekkel folytatott megbeszélésekkel. Európa világosan elhatározott abban, hogy megmutassa: független Amerikától - fogalmazott. Hozzátette: az erre tett európai lépések egyelőre "elfogadhatóak".

Canete az első nyugati vezető, akit Teheránban fogadtak azóta, hogy az Egyesült Államok felmondta a Teherán, illetve az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország által 2015-ben megkötött atomalkut, amelyben Irán vállalta, hogy a nemzetközi szankciók fokozatos feloldása fejében csökkenti az urándúsítást.

Washington elrendelte a már feloldott szankciók újbóli életbe léptetését is,

amelyek külföldi vállalatokat - közöttük európai cégeket is - érintenek.

A szerződés felmondása és a szankciók jelentette fenyegetés jelentős pénzügyi kockázatot hordoz az Iránba beruházni kívánó cégek számára, és súlyos következményekkel fenyegeti az iráni gazdaságot.

Az Európai Bizottság pénteken elindította az úgynevezett blokkoló rendelet aktiválását célzó folyamatot, hogy kivédje az amerikai szankciók által az Iránba beruházni kívánó európai cégekre gyakorolt területen kívüli hatást. Ez elsősorban az Egyesült Államoktól kevéssé függő kis- és középvállalatok számára lesz kedvező - emlékeztetett szombaton Cantene.

Az európai vezetők ígéretet tettek a szerződés fenntartására és az uniós cégeket védelmező intézkedések meghozatalára, de több európai vállalat - így a francia Total és a holland Maersk - már jelezte, hogy csak akkor marad Iránban, ha kifejezett mentességet kap a fél év múlva teljes egészében újból életbe lépő büntetőintézkedések alól.

Az Irán és az EU közötti kereskedelem értéke mintegy 20 milliárd euró, export és import egyaránt. Az unió többségében - 90 százalékban - kőolajat vásárol Irántól, amelyet elsősorban Spanyolországba, Franciaországba, Olaszországba, Görögországba, Hollandiába és Németországba szállítanak.

Nyitókép: Olivier Matthys
A címlapról ajánljuk

Meghalt a Forma–1 ikonja

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Sir Frank Williams, a Williams csapat alapítója és névadója....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018