eur:
394.38
usd:
370.05
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Brüsszel, 2018. május 15.Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter nyilatkozik a sajtónak az Európai Unió brüsszeli Európa-épületében, ahol részt vett a Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője vezette német-francia-brit-iráni négyoldalú külügyminiszteri találkozón 2018. május 15-én. (MTI/AP/Olivier Matthys)
Nyitókép: Olivier Matthys

Az Európai Uniót bírálta az iráni külügyminiszter

Az Európai Unió nem tesz eleget az Irán atomprogramját korlátozni hivatott többhatalmi megállapodás fenntartása érdekében - jelentette ki vasárnap Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter.

Az Egyesült Államoknak a szerződésből történt kilépésével Irán lakosságának elvárásai nőttek az EU-val szemben, hogy az atomalkuval járó előnyök a perzsa ország számára megmaradjanak.

A jelenlegi helyzetben azonban az egyezmény európai támogatása nem elegendő

- mondta Zaríf a Teheránban tartózkodó Miguel Aries Canete energiaügyi uniós biztosnak.

Canete két napig tárgyalt iráni tisztségviselőkkel az egyezménybe foglaltak fenntartásának lehetőségeiről. Nyugati újságíróknak azt mondta, hogy az atomalkut meg kell őrizni, nehogy egy újat kelljen létrehozni.

"Üzenetünk világos. Ez a nukleáris megállapodás működik"

- szögezte le.

Az iráni külügyminiszter azonban nehezményezte azt, hogy bizonyos európai vállalatok kivonulhatnak az Iránnal folytatott együttműködésből, ami viszont egyáltalán nem összeegyeztethető az EU-nak az egyezmény betartására vonatkozó kötelezettségvállalásával.

Ezzel szemben Ali Motahhari, a teheráni törvényhozás első házelnök-helyettese a nap folyamán korábban azt mondta, hogy a kormány elégedett az EU-s partnerekkel folytatott megbeszélésekkel. Európa világosan elhatározott abban, hogy megmutassa: független Amerikától - fogalmazott. Hozzátette: az erre tett európai lépések egyelőre "elfogadhatóak".

Canete az első nyugati vezető, akit Teheránban fogadtak azóta, hogy az Egyesült Államok felmondta a Teherán, illetve az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország által 2015-ben megkötött atomalkut, amelyben Irán vállalta, hogy a nemzetközi szankciók fokozatos feloldása fejében csökkenti az urándúsítást.

Washington elrendelte a már feloldott szankciók újbóli életbe léptetését is,

amelyek külföldi vállalatokat - közöttük európai cégeket is - érintenek.

A szerződés felmondása és a szankciók jelentette fenyegetés jelentős pénzügyi kockázatot hordoz az Iránba beruházni kívánó cégek számára, és súlyos következményekkel fenyegeti az iráni gazdaságot.

Az Európai Bizottság pénteken elindította az úgynevezett blokkoló rendelet aktiválását célzó folyamatot, hogy kivédje az amerikai szankciók által az Iránba beruházni kívánó európai cégekre gyakorolt területen kívüli hatást. Ez elsősorban az Egyesült Államoktól kevéssé függő kis- és középvállalatok számára lesz kedvező - emlékeztetett szombaton Cantene.

Az európai vezetők ígéretet tettek a szerződés fenntartására és az uniós cégeket védelmező intézkedések meghozatalára, de több európai vállalat - így a francia Total és a holland Maersk - már jelezte, hogy csak akkor marad Iránban, ha kifejezett mentességet kap a fél év múlva teljes egészében újból életbe lépő büntetőintézkedések alól.

Az Irán és az EU közötti kereskedelem értéke mintegy 20 milliárd euró, export és import egyaránt. Az unió többségében - 90 százalékban - kőolajat vásárol Irántól, amelyet elsősorban Spanyolországba, Franciaországba, Olaszországba, Görögországba, Hollandiába és Németországba szállítanak.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×