eur:
394.25
usd:
370.26
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Gina Haspel a CIA első női igazgatója

Az amerikai szenátus 54:45 arányban jóváhagyta csütörtökön Gina Haspel kinevezését a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatói posztjára.

Hat demokrata párti szenátor a republikánus politikusokkal együtt szavazott Donald Trump elnök jelöltje mellett, így Gina Haspel lesz az Egyesült Államok történetében a CIA első női igazgatója.

A több mint három évtizede a hírszerzésnél dolgozó, 61 éves Haspelt jelölése óta sok bírálat érte, mert részt vett a terrorizmussal gyanúsítottak George W. Bush elnök által bevezetett, "megerősített módszerekkel folytatott" kihallgatásokban, és Thaiföldön ő irányította az egyik titkos amerikai börtönt, ahol ilyen módszerekkel - kínzásokkal - próbálták vallomásra bírni a terrorizmussal gyanúsítottakat.

A személyét és munkásságát érintő bírálatok és viták láttán Haspel még a szenátusi bizottsági meghallgatása előtt felajánlotta, hogy visszalép, de ezt Donald Trump elnök nem fogadta el. Richard Burr, a szenátus hírszerzési bizottságának elnöke a meghallgatás kezdetén közleményben hangsúlyozta, hogy Haspelnél "alkalmasabb jelöltet az elnök nem is választhatott volna a CIA irányítására, és az ügynökség történetében ő a legfelkészültebb jelölt".

A hírszerzési bizottsági meghallgatáson - amely megelőzte a szenátus egészének csütörtöki voksolását - kedden már tudni lehetett, hogy Haspelt megszavazzák, ugyanis két befolyásos demokrata párti szenátor, a virginiai Mark Warner és az észak-dakotai Heidi Heitkamp már akkor jelezte, hogy egyetért az eddig a CIA igazgató-helyetteseként tevékenykedő Haspel jelölésével.

Mark Warner szenátor például aláhúzta: azért is támogatja Haspelt, mert "képes lenne ellentmondani az elnöknek, ha törvényellenes vagy erkölcstelen dolgot rendelne el, például a kihallgatásokon kínzási módszerek alkalmazását". Haspel egy nyilvánosságra került levélben értesítette Warner szenátort, hogy a vitatott kihallgatási módszereket "a CIA-nak nem kellett volna alkalmaznia", és CIA-igazgatóként a jövőben visszautasítana az "erkölcsi érzékével és etikai értékrendjével" ellentétes módszereket".

Szerda este Donald Trump Twitter-üzenetben szögezte le jelöltjéről: "hihetetlenül felkészült", és a szenátusnak azonnal meg kellene szavaznia a jelöltségét.

Gina Haspel a külügyminiszterré kinevezett Mike Pompeót követi a virginiai Langleyben lévő hírszerző ügynökség élén. Az új CIA igazgató - akinek kinevezését most még Donald Trumpnak alá kell írnia - a meghallgatáson a többi között azt mondta: a CIA szerteágazó tevékenysége a "kisujjában van", hiszen dolgozott Afrikában, Európában és Ázsiában is.

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×