eur:
393.59
usd:
368.47
bux:
66213.5
2024. április 24. szerda György
Dúma, 2018. február 22.Sebesült gyereket látnak el a szíriai felkelők uralta kelet-gútai Dúma város kórházában 2018. február 22-én, a szíriai kormánnyal szövetséges erők újabb légicsapásai után. A kelet-gútai térséget ezen a napon ért légi- és rakétatámadásokban legkevesebb 25 civil vesztette életét. (MTI/EPA/Mohamed Badra)
Nyitókép: MOHAMED BADRA

"Szégyentelen színjáték" Szíriában

Az érintett nyugati országok „szégyentelen színháznak” nevezték, hogy Oroszország a nyilvánosság elé vitte az állítólagos szíriai vegyifegyver-támadás túlélőit. Ezek a szemtanúk - köztük az elhíresült videón látható kisfiú - azt állították, hogy nem történt semmi és hogy jól vannak.

A Damaszkusztól keletre található Dúma város elleni április eleji állítólagos vegyifegyver-támadás volt az indok az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország közös légicsapásaira a szíriai Aszad-rezsim ellen.

Csakhogy a szíriai kormány és fő szövetségese, Moszkva még mindig vehemensen azt állítja, hogy a dúmai támadás utáni megrázó kórházi képsorokat dezinformációs céllal készítették a nyugaton ünnepelt, és anyagilag is támogatott Fehér Sisakok polgári mentőszolgálat aktivistái.

Az oroszok most emelték a tétet.

Azt követően, hogy az állami tévé néhány hete interjút készített az ominózus videón látható kisfiúval és apjával – amely kevés nyilvánosságot kapott nyugaton, most tucatnyi túlélőt vittek a Vegyifegyverek Elterjedését Akadályozó Szervezet (OPCW) hágai központjába.

Köztük volt a 11-éves fiú, Haszan Diab és apja is. Haszan volt az, akiről a leginkább drámai képeket készítették a Fehérsisakosok. Ezeken megrettent kifejezéssel az arcán ül a kórházban, miközben vízzel locsolják az állítólagos vegyifegyver-támadás nyomán.

Hágában Haszan megismételte, amit egyszer már elmondott az orosz állami tévének, hogy kiabálást hallott, aminek nyomán a kórházba futott. Apja pedig hozzátette: szerinte nem volt vegyifegyver támadás. Az oroszok találtak még egy kórházi dolgozót és egy aznap szolgálatban lévő orvost is, akik azt állították: a videókon látható emberek tüneteit a bombázások nyomán szálló füst és por okozta.

A tisztánlátást zavarja, hogy a nyugatiak egy másik videóról is beszélnek, amelyet azonban nem mutatnak be. Az indoklás szerint a támadás helyszínén készült képsorok túl megrázók, habzó szájú halott gyerekek, és felnőttek láthatók rajta.

A BBC szerint a neki nyilatkozó orvosok és kórházi dolgozók azt mondták, hogy a vegyi mérgezésre utaló tünetekkel, feltehetően klórgáz vagy más idegméreg hatása alatt álló embereket kezeltek az állítólagos támadás napján.

Az OPCW nemzetközi ellenőrei többhetes késlekedés után bejutottak Dúmába, és keresik a lehetséges bizonyítékokat. Nyugati vezetők és médiumok a szíriaiakkal szövetséges oroszokat okolják a késés miatt, ami szerintük lehetőséget adott a nyomok eltüntetésére. Az Aszad-kormány és támogatói viszont az ENSZ-hivatalnokok óvatoskodását emlegetik, mert szerintük ők tartották vissza az ellenőröket azzal, hogy nem biztonságos belépni a lázadóktól visszafoglalt városba.

Közben az OPCW székhelyén, Hágában a nyugatiak

élesen bírálták azt, hogy az oroszok tanúkat vonultattak fel, akikkel alá akarják ásni a nyugatiak narratíváját.

„Oroszországnak és Szíriának információt kellene szolgáltatnia, nem dezinformációs propaganda háborút folytatnia” – mondta Peter Wilson brit küldött. Franciaország hollandiai nagykövete pedig „obszcén színjátéknak” minősítette a lépést.

Az oroszok közben megjegyezték: amerikai kérésre több ország bojkottálta a szíriai képviselettel együtt, az állítólagos tanúk bevonásával tartott sajtótájékoztatójukat, így a britek és a franciák sem voltak ott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×